hirdetés
Külföld

Kína 50 százalékkal csökkentené a lakosság húsfogyasztását

A húsfogyasztás csökkentésének egyik oka a káros anyagok kibocsátásának csökkentése, de Kínában egyre több az elhízott és cukorbeteg ember is, így a hatóságok szerint egyben ez ellen is felléphetnének a húsmennyiség csökkentésével.
Kína húsüzlet Kína 50 százalékkal csökkentené a lakosság húsfogyasztását (Forrás: telegraph.co.uk)
hirdetés

Nem Kína az egyetlen olyan ország, ahol a lakosság húsfogyasztásának csökkentésével szeretnék jelentős mértékben csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Dániában például korábban felmerült annak lehetősége, hogy adót vetnek ki a vörös húsokra, majd később más olyan termékekre is, amelyek előállítása nagyban terheli a környezetet. Kínában a tervek szerint akár 1 milliárd tonnával kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanának ki 2030-ig csupán azzal, hogy megszabják a lakosságnak, mennyi húst ehetnek – ugyanakkor a remények szerint az ázsiai országban is egyre többeket érintő elhízást, illetve az ezzel összefüggő cukorbetegséget is sikerülhet visszaszorítani valamelyest.

Az új táplálkozási ajánlások értelmében az ország 1,3 milliárd fős lakosságának napi ajánlott húsadagját az eddigi 75 grammról 40 grammra csökkentik. A minden tizedik évben nyilvánosságra hozott ajánlás elsődleges célja, hogy a közegészségügy helyzetét javítsa, de ez esetben egyben alkalmas lehet arra, hogy akár számottevő mértékben is csökkenthető legyen a károsanyag-kibocsátás.

Amennyiben az újabb ajánlásokat követnék az emberek, úgy 2030-ig akár 1 milliárd tonnával is csökkenthető lenne a Kína állattenyészéséből származó károsanyag-kibocsátás. De nem csak Kínában jelent problémát az állattenyészés során a környezetbe juttatott sok üvegházhatású gáz – a világ összes ilyen anyagának mintegy 14,5 százaléka származik kizárólag az állatok tartásából és etetéséből, ami összességében meghaladja még a közlekedésből származó károsanyag-mennyiséget is.

Kínában a maihoz hasonlóan nagy mértékű húsfogyasztásnak egyébként nincs igazán „hagyománya”, hiszen még 1982-ben sem evett egy átlagos kínai ember évente 13 kilogramm húsnál többet, a marhahúshoz pedig jóformán esélyük sem volt hozzájutni, így a „milliomosok húsának” nevezték azt.

Ahogyan azonban az ország egyre inkább a világ egyik kiemelkedő gazdasági hatalmává nőtte ki magát, úgy változott az emberek étrendje is, míg ma már egy átlagos kínai ember 63 kilogramm húst eszik egy évben – ugyanakkor, ha ez a tendencia folytatódna, akkor éves szinten 93 kilogramm körül lenne az átlagos húsfogyasztás 2030-ig.

A világ húsfogyasztásának 28 százalékáért felelős Kína, ugyanakkor ezzel még mindig elmarad több olyan ország mögött, ahol az egy főre eső húsfogyasztás akár jelentősen magasabb is lehet a Kínában jellemzőnél. Ausztráliában és az Egyesült Államokban például átlagosan kétszer annyi húst eszik egy ember egy évben, mint Kínában. Ami Magyarországot illeti, 2013-ban az egy főre eső éves húsfogyasztás mértéke 56 kilogramm volt, de ezt megelőzően voltak olyan évek, amikor szinte pontosan a Kínai átlagnak megfelelő mennyiség volt jellemző. Sőt, 2000-ben egy átlagos magyar egy évben 65 kilogramm húst evett.

Az új kínai egészségügyi irányvonalak nem utolsó sorban azt a célt is szolgálják, hogy megfékezzék a kínai lakosság egyre inkább jellemző elhízását, valamint az ezzel összefüggő cukorbetegség kialakulását is – az országban ugyanis legalább 100 millió ember szenved cukorbetegségben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Mintegy 90 áldozata van a Viktória-tavon történt kompbalesetnek

Mintegy 90 áldozata van a Viktória-tavon történt kompbalesetnekTovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak számahirdetés
Vonat és bicikli ütközött Hollandiában, gyerekek haltak meg

Vonat és bicikli ütközött Hollandiában, gyerekek haltak meg


VONAT,     BALESET,     HOLLANDIA

Lehet, hogy átverés volt a hétvégi incidens Salisburyben

Lehet, hogy átverés volt a hétvégi incidens Salisburybenhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen