Külföld

A szövetségi biztonsági erő vette át a rendfenntartó feladatok ellátását a riói olimpián

A brazil szövetségi biztonsági erő hivatalosan átvette a rendfenntartó feladatok ellátását a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok helyszínein és környékükön.
Forca Nacional A Forca Nacional (Forrás: Reporterbrasil.org.br)

A többfajta brazil rendfenntartó erő együttműködésével funkcionáló Forca Nacionalra a Barra olimpiai parkban helyi idő szerint kedden tartott ünnepségen ruházták át az olimpiai helyszínek és környékük őrzését és megfigyelését. A Forca Nacional a rendőrséggel és húsz másik szervezettel együttműködve fogja szavatolni a biztonságot.

Alexandre de Moraes brazil igazságügyi miniszter ebből az alkalomból meggyőződését fejezte ki, hogy "csodálatos" lesz az augusztusi riói olimpia, és a hatóságok eleget tesznek a biztonság megteremtésével kapcsolatos ígéreteiknek.

Az olimpiai faluban kedden felavatták a biztonsági figyelő rendszert (SICC), amely lehetővé teszi az információcserét különféle szervek között a sportesemények idején. A SICC már több alkalommal kiállta a próbát, ilyet használtak például a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon is.

Eduardo Paes riói polgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városban végbement átalakulás ellenére ne legyenek túlzott elvárásaik az augusztusi-szeptemberi olimpiára érkező vendégeknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy akik Riót választották az olimpia helyszínéül, tisztában voltak a város mindennapi bajaival, azzal, hogy előfordulhatnak forgalmi dugók, árvizek és infrastrukturális problémák is. "Ezért ne várjanak Chicagót, New Yorkot vagy Londont. Riót Rióhoz kell hasonlítani" - így a polgármester.

A brazil állami és magánszféra mintegy tízmilliárd dollárt (csaknem 2900 milliárd forintot) költött a sporteseményhez köthető infrastrukturális beruházásokra, egy kikötői negyed rendbehozatalára, a földalatti közlekedés, a gyorsforgalmi utak, a vonat és buszközlekedés korszerűsítésére. Egy hónappal a hivatalos megnyitó előtt azonban a várost továbbra is béklyóban tartják a biztonsági fenyegetések, a környezetszennyezés és a hiányos infrastruktúra miatti aggodalmak.

Paes sajtótájékoztatóján igyekezett kisebbíteni a közbiztonság miatti félelmeket, jóllehet csak egy nappal korábban ő maga ostorozta emiatt a brazil hatóságokat, borzalmasnak nevezve azt, ahogyan kezelik ezeket a problémákat. A polgármester egyenesen úgy fogalmazott, hogy a hatóságok teljes kudarcot vallottak a közbiztonság megteremtésében. Hírügynökségek ezzel összefüggésben felemlegetik, hogy nemrégiben ausztrál és spanyol atlétákat raboltak ki Rióban, és ellopták két német forgatócsoport autóját a tévés berendezésekkel együtt. 

A biztonsági aggodalmak mellett más problémák is vannak. Miközben a tervbe vett infrastrukturális beruházások többsége elkészült, kétségek merültek fel például azzal kapcsolatosan, hogy a nyitóünnepségig sikerül-e üzembe helyezni az új földalattit. Áprilisban, alig néhány héttel az átadás után összedőlt egy kerékpáros felüljáró, két ember halálát okozva. Aggódnak egyesek amiatt is, hogy a Guanabara-öböl szennyezettsége egészségügyi kockázatot jelenthet az olimpián induló vitorlázókra, de a brazil illetékesek ezt elutasítják.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen