Külföld

Tavaly 645 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban

Tavaly 645 embert, az elmúlt évtizedben pedig több mint 8000 embert ölt meg a brazil rendőrség Rio de Janeiro államban, a jövő hónapban kezdődő nyári olimpiai játékoknak otthont adó brazil metropoliszban és környékén - olvasható a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport csütörtökön közzétett beszámolójában.
rendor A kép illusztráció (Forrás: Sbs.com.au)

"Rio de Janeiro állam korábban azt ígérte, hogy az olimpia előkészületeinek részeként javítja a közbiztonságot, de nem tett eleget a rendőrség által törvénytelenül elkövetett kivégzések visszaszorítására. Ez pedig a törvények hatékonyabb betartatásának legfőbb akadálya" - áll a jelentésben.

César Munoz, a 109 oldalas tanulmány szerzője és a HRW munkatársa az IBTimes UK című online lapnak úgy nyilatkozott, hogy a számok egyenesen sokkolóak, ugyanakkor akut problémáról van szó.

Rio de Janeiro városában tavaly minden ötödik emberölést a rendőrség tagjai követték el. 

A riói rendőrségnek felfegyverzett bűnbandákkal kell szembenéznie a metropolisz területén, és csaknem az összes, a biztonsági erők által elkövetett emberölést önvédelemként regisztrálják. A HRW szerint ugyanakkor sok olyan gyilkosságot követnek el a rendőrök, amelyet később önvédelemre hivatkozva igazolnak. 

Marfan Martins Vieira riói államügyész azt mondta, hogy a rendőrség által jelentett "lövöldözéseket" számos esetben csak "szimulálták" a tisztségviselők, hogy leplezzék a törvénytelen kivégzéseket.

Az olimpiai játékok résztvevőinek és szurkolóinak biztonságát 65 ezer rendőr és 20 ezer katona szavatolja majd, egy részük a faveláknak nevezett nyomornegyedekben felügyel a rendre.

Mindenesetre többen attól tartanak, hogy az ötkarikás játékok miatt tovább nő a bűncselekmények amúgy sem alacsony száma a csaknem 6,5 millió lakosú brazil nagyvárosban.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen