Külföld

Nizza: hiába a rendkívüli állapot?

Párizsra koncentráltak, de máshol jött a támadás. Közben új információk vannak az elkövetőről

Teljesen másképp zajlott a nizzai támadás, mint tavaly novemberben a Párizsban elkövetett, 130 emberéletet követelő merényletsorozat. Az akkor történteket nevezhetjük többé-kevésbé váratlannak, most viszont rendkívüli állapot idején, tehát teljes készültségben érte a biztonsági erőket.
A merénylő a tömegbe hajtott A merénylő a tömegbe hajtott (Forrás: infogyor.hu)

A sors iróniája, még fél nap sem telt al azután, hogy Hollande elnök bejelentette: bár még mindig fennáll a terrorveszély, július 26-ával mégis megszüntetik a tavaly november óta érvényben lévő rendkívüli állapotot, aztán máris jött az újabb dráma.

„Nem tarthatjuk fenn örökre a rendkívüli állapotot”

- mondta az elnök az egybegyűlteknek. A bizakodás később elhamarkodottnak bizonyult, tegnap már változtatott is a kormány és meghosszabbította a különleges helyzetet.

A történtek után fel kell tenni a kérdést, vajon tényleg van-e értelme a rendkívüliségnek, ha közben ugyanúgy merényleteket követnek el a terroristák? A speciális jogrend éppen azt biztosítaná az államnak, hogy ritka, máskor nem használható eszközöket alkalmazzon a rend és biztonság fenntartására.

A rendőrség fogva tarthat a közrendre veszélyesnek vélt elemeket, a bíróság engedélye nélkül bármikor házkutatást végezhet, betilthatja a gyülekezést. A francia hatóságok először még éltek ezekkel, Páris után négyezer házkutatást hajtottak végre, ötven embert vettek őrizetbe, de terroristák nyomára nem bukkantak. 

Gyászolók Nizzában a merénylet utánGyászolók Nizzában a merénylet után (Forrás: 24.hu)

Hiába mondta az elnök és a titkosszolgálatok, hogy nem szűnt meg a veszély. A hírszerzés éppen hogy arról szerzett tudomást, hogy a terroristák olasz, francia és spanyol nyaralóhelyekre csapnának le, de még arról is értesültek, hogy robbantások helyett most már autós és távbombás módszert alkalmaznak majd, ahogy azt Irakban rendszeresen teszik.

Lehet, hogy a labdarúgó Eb zavartalan – legalábbis terrorszempontból – lebonyolítása miatt vagy az elmúlt nyolc hónap relatív eseménytelensége miatt, de úgy tűnik, a francia biztonságiak elkényelmesedtek, hiába volt a rendkívüli helyzet. Gondoljunk bele, a nemzeti ünnepen a fővárosi rendezvényeket 55 repülővel, 30 helikopterrel, 212 páncélozott járművel, 241 lovasrendőrrel és 3 ezer járőröző rendvédelmissel biztosították, a merénylő azonban teljesen váratlan helyen csapott le.

Marseille-ben rögtön lemondták a július 14-i tűzijátékot, de adja magát a kérdés: hogy fordulhat elő, hogy rendkívüli állapot idején százezrek gyűlnek össze tömegrendezvényeken?

Az egyszerű állampolgár és a turista nyilván úgy volt vele, a hatóságok nem engednék megtartani az egészet, ha valódi veszély leselkedik rájuk. Csakhogy az utóbbi hónapokban lezajlott sztrájkok, tüntetések, az Eb huligánbotrányai mind afelé mutattak: a rendkívüli állapot sem elég ahhoz, hogy az emberek ne vonuljanak az utcára, a hatóságok pedig túlterheltek és forráshiánnyal küszködnek. 

Bouhlel pszichés zavarokkal küzdöttBouhlel pszichés zavarokkal küzdött (Forrás: merkur.de)

Friss információ, hogy a nizzai merénylő tette elkövetése előtt néhány órával maga is részt vett a felvonuláson, nővérének nevetős szelfit küldött a telefonján. Erről fivére beszélt a Reuters tudósítójának.

„Csütörtök délután felhívott és azt mondta, Nizzában van európai barátaival a nemzeti ünnepen. Vidámnak és elégedettnek látszott a képen, egyébként is sokat nevetett”

- árulta el a testvér, de a képet nem mutatta meg.

Bouhlel 1985-ben született a tunéziai Szúszában, 2005-ben költözött Franciaországba. Utoljára négy éve járt otthon. Átlagos családból származott, sportosan élt, a vallás nem érdekelte. A rokonokat mostanában gyakrabban kereste. Dzsabur fivére szerint az ökölvívásról beszélt, a szülővárosukról és arról, hogy hamarosan hazatér.

Nővére már korábban elmondta külföldi tudósítóknak, hogy Bouhlel pszichés gondokkal küzdött, orvoshoz is járt. A kezelőorvosa szerint agresszív volt szüleivel, még be is akarta zárni őket. Saját testével elégedetlen volt, ezért is sportolt.

Az AFP szerint Bouhlel sokat foglalkozott testépítéssel, így próbált meg szórakozóhelyeken imponálni. Feleségével is erőszakos volt, másfél éve nem éltek már együtt, váltak. A szintén tunéziai asszonyt 2006-ban vette el, három gyermekük született. Bár nem volt vallásos, a merénylet előtti időszakban hamar radikális lett, amiről beszélt is ismerőseinek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen