Külföld

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Törökországban a puccskísérlet miatt

Törökországban három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek ki a múlt pénteki puccskísérlet miatt – írta a BBC.
Erdogan Rendkívüli állapotot hirdettek ki Törökországban (Forrás: sputniknews.com)

Recep Tayyip Erdogan az ankarai elnöki palotából beszélve kijelentette, hogy „a fegyveres erőkben minden vírust kitakarítanak”.

A sikertelenül végződött puccsot követően mintegy 10 ezer embert fogtak már el, azzal pedig, hogy rendkívüli állapotot hirdettek ki, az ő őrizetben tartásukra is hosszabb ideig lehetőség nyílik. A puccskísérletet követő  tisztogatási hullám során több száz állami dolgozót bocsátottak el, valamint hatszáznál is több iskolát tartottak zárva.

„Ez az intézkedés semmiképpen sem a demokrácia, a törvény és a szabadság ellen szól” - jelentette ki Erdogan, miután kihirdette a rendkívüli állapotot.

A török elnök egyben szólt azokról is, akik a puccskísérlet során életüket vesztették, őket elismerő szavakkal illette, valamint „mártíroknak” nevezte. A kormány szerint megközelítőleg 246 ember is meghalhatott a múlt pénteki események során.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Erdogan szavaira reagálva arra kérte a török elnököt, hogy a puccskísérletet követően tartsa magát a jogállamiság adta eszközökhöz, valamint arányos intézkedéseket tegyen. Elmondta, hogy a kormánynak csak azok ellen volna szabad intézkedniük, akik bizonyítottan illegális tettet hajtottak végre, és a feltételezett politikai hovatartozás nem ad okot hasonló lépésekre. Azt is kifejtette, hogy nagyon fontos, hogy a rendkívüli állapotot csak a szükséges ideig terjesszék ki, és vessenek véget annak amint lehet.

Erdogan a puccskísérlet szervezőjeként egy Amerikában élő vallási vezetőt, Fethullah Gülent nevezte meg, akinek követői a világ számos pontján működtetnek egy nemzetközi iskolarendszert. A török elnök kérte Gülen kiadatását, John Kerry amerikai államtitkár azonban azt mondta, hogy csak akkor tesznek eleget Erdogan ezen követelésének, amennyiben komoly bizonyítékokkal tud szolgálni arról, hogy a hittudós állt a puccskísérlet mögött.

Korábban Erdogan arra figyelmeztetett, hogy további letartóztatások várhatóak, de már eddig is több mint 50 ezer állami alkalmazottat bocsátottak el, függesztettek fel állásukból, esetleg tartóztattak le. Szerdán a honvédség 99 magas rangú vezetőjét vádolták azzal, hogy közük van a puccskísérlethez. Továbbra is folytatták az egyetemi és iskolai alkalmazottak elleni lépéseket, több iskolát és oktatási intézményt is bezártak, továbbá megtiltották az akadémikusoknak, hogy külföldre utazzanak, ezen felül az egyetemek dékánjait is lemondásra kényszerítették. 34 olyan újságíró engedélyét pedig, akik a feltételezések szerint kapcsolatban álltak Gülennel, visszavonták.

Az Amnesty International nevű jogvédő szervezet „kivételes mértékűnek” nevezte a török hatóságok tisztogatási akcióját.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen