Külföld

Az amerikai kormány rendkívüli állapotot hirdetett Puerto Ricóban a zikavírus gyors terjedése miatt

Az amerikai kormány rendkívüli állapotot hirdetett Puerto Ricóban a zikavírus rohamosan gyors terjedése miatt.
Már Puerto Ricóban is terjed Már Puerto Ricóban is terjed (Forrás: 24.hu)

A szövetségi egészségügyi minisztérium helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében leszögezi: a zikavírus rendkívül gyors terjedése "jelentős fenyegetés" a közegészségügyre. A washingtoni minisztérium Alejandro García Padilla, Puerto Rico kormányzója kérésére hozta meg az intézkedést.

A tigrisszúnyog által terjesztett Zika-láz terhes asszonyoknál a magzat kóros kisfejűségét okozhatja.

Puerto Ricóban egyedül a várandós asszonyok közül több mint ezren fertőződtek meg a zikavírussal, és az NPR amerikai közszolgálati rádió egyik helyszíni riportja szerint nem sokat számítanak sem az egészségügyi felvilágosító kampányok, sem pedig a fertőzött asszonyoknak felajánlott lehetőség a művi abortuszra, ezt a nők elsöprő többsége ugyanis elutasítja.

A szükségállapot kihirdetése azt jelenti, hogy a szövetségi minisztérium további jelentős anyagi és logisztikai segítséget nyújt Puerto Ricónak a betegség elleni küzdelemhez egészségügyi ismeretterjesztő programokra, szakképzett egészségügyi dolgozók felvételére és kiképzésének finanszírozására. A közlemény nem tesz említést konkrét összegről.

A sziget kormányzója pénteken - a szükségállapotról szóló közlemény megjelenése után - azt is bejelentette, hogy átcsoportosítják Puerto Rico egészségügyi dolgozóit, hogy minél többen foglalkozhassanak a zikaláz elleni teendőkkel.

Puerto Ricóban - amely az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama - jelenleg csaknem tizenegyezer, zikavírussal fertőzött beteget tartanak számon, ezen belül 1035 a várandós nők száma.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen