hirdetés
Külföld

Duterte tovább hosszabbítaná a kábítószer-kereskedők szabad öldöklését

Eddig négy hónap alatt mintegy 3000 ember halt meg ennek köszönhetően a Fülöp-szigeteken.
tüntetés fülöp Tüntetés a Fülöp-szigeteken Duterte drogháborúja ellen (Forrás: Theguardian.com)
hirdetés

Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte további hat hónappal meghosszabbítaná a drogellenes háborúját, azzal az indokkal, hogy túl sok ember vesz részt a kábítószer-kereskedelemben, és "nem lehet mindenkit megölni".

Duterte csak májusban nyerte meg a választásokat, de rögtön felhívta magára a figyelmet az ígéretével, miszerint hat hónap alatt több tízezer bűnözőtől fogja megszabadítani az országot, elsősorban az illegális kábítószer-kereskedelemben érintettektől.

A 71 éves Duterte azzal magyarázta sajtótájékoztatóján a hosszabbítást, hogy ő maga sem tudott arról, hogy mennyire súlyos a helyzet az országban, amíg hivatalba nem lépett. Reményei szerint a következő hat hónapban "befejezheti ezt a feladatot". Mindemellett sajnálkozott, hogy nem öletheti meg mindet, mert akkor túl hosszú lenne a lista, amivel arra a rendőrségi jelentésre utalt, melyben vezető tisztviselőket is megneveznek, mint kábítószer-kereskedelemben érintette.

A rendőrség a saját bevallása szerint eddig mintegy 1105 drogdílert öltek meg az elmúlt két hónap alatt. Ugyanakkor mindemellett további 2035 embert gyilkoltak meg ismeretlen tettesek az emberi jogi megfigyelők szerint, mivel Duterte többször is félreérthetetlenül kérte a lakosság segítségét a bűnözők megölésében.

Ezeket a rajtaütéseket már többször is élesen bírálta az Egyesült Államok, az Európai Parlament és az ENSZ is, mivel többségüket mindenféle bírósági eljárás nélkül végezték ki. Duterte minden kritikát elutasít, az ENSZ főtitkárát, Ban Ki-moont egyszerűen bolondnak nevezte, míg az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának konkrétan már az anyját szidta.

Duterte 100 000 ember "megleckéztetésére" tett ígéretet, akiknek a holttesteivel akarja felhizlalni a manilai kikötő halait. A rendőrség pedig azért is dolgozik ilyen "hatékonyan", mivel Duterte a megválasztásának másnapján már prémiumot ígért minden egyes elkapott díler elkapásáért, ráadásul többször is ígéretet tett, hogy az ezzel kapcsolatos gyilkosságok miatt nem kell félniük a büntetőeljárástól. Vagyis a rendőrök büntetlenül kivégezhetik az országban a drogkereskedőket, és még pénzjutalmat is kapnak érte.

Duterte egyébként az intézkedések ellenére - vagy éppen azért - nagy népszerűségnek örvend a választók körében a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen