hirdetés
Külföld

A júliusi puccskísérlet áldozataira emlékeztek a török diákok a tanév első napján

Egyperces néma csenddel tisztelgett hétfőn 18 millió török diák a július 15-i katonai puccskísérlet áldozatai előtt a tanév első napján - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.
Politika az oktatásban is Politika az oktatásban is (Forrás: 24.hu)
hirdetés

Egy héten keresztül minden iskolai rendezvény a "demokrácia győzelme és a mártírok emléke" jegyében telik, de a téma az egész évet végigkíséri. A nyitóünnepségeken számos helyen az áldozatok hozzátartozói is részt vettek.
Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török muzulmán hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé az összeesküvésért. Az incidens után országszerte kiterjedt tisztogatások kezdődtek, amelyek az oktatást is érintették.

Nurettin Canikli miniszterelnök-helyettes a minisztertanács hétfői ülését követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a puccskísérlet óta összesen 27 715 tanárt küldtek el a munkahelyéről, további 9456-ot pedig felfüggesztettek az állásából annak gyanújával, hogy valamilyen szinten terrorszervezeteket támogatnak. Canikli arra hívta fel a figyelmet, hogy 455 menesztett pedagógust a vizsgálatok végeztével visszavettek.

Az elbocsátottak túlnyomó többségét Gülen mozgalmával hoztak kapcsolatba, sokakat pedig azzal gyanúsítanak, hogy a kurdok autonómiájáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) állnak kapcsolatban.

Az elbocsátások a főként kurdok lakta Délkelet-Törökország oktatását hozták nehéz helyzetbe. Török sajtóértesülések szerint ott 1,5 millió tanuló maradhat tanár nélkül az őszi félévben. Másfél héttel ezelőtt Diyarbakir városban több száz pedagógus vonult az oktatási minisztérium tartományi hivatalának épülete elé tiltakozásul az ellen, hogy tömegével függesztik fel őket állásukból. A rendőrök vízágyút vetettek be, és 45 tüntetőt őrizetbe vettek.

A kormány adatai szerint mintegy 900 ezer tanár van Törökországban.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen