Külföld

Elvetette a lengyel szejm az abortusztörvény lazítását célzó tervezetet

Elvetette pénteken a lengyel szejm azt a - polgári szervezetek által benyújtott - tervezetet, mely az abortusztörvény lazítását célozta, ugyanakkor részletes vitára bocsátották az életvédők által előterjesztett, az abszolút abortusztilalmat bevezető javaslatot.
lengyel abortuszellenes tüntetők lengyel abortuszellenes tüntetők (Forrás: Newsweek.com)

A Lengyelországban jelenleg érvényes törvény liberalizálását célzó javaslat minden megszorítás nélkül a terhesség 12 hetéig engedélyezte volna az abortuszt. A csütörtök esti általános vitában a kezdeményezésről eltérő véleményeket fogalmaztak meg a képviselők, az összes tömörülésben akadtak belső nézeteltérések. A liberális tervezet elvetéséről az ellenzéki Lengyel Parasztpárt javaslatára szavaztak. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetése támogatta, hogy mindkét tervezeten további munkálkodjon a parlament, de nem rendelt el szavazási fegyelmet. Így a PiS képviselőinek többsége - 176 honatya - a részletes vitára bocsátás ellen szavazott, miközben csak 43 képviselő támogatta ezt. 

A javaslat további megvitatását a Lengyel Parasztpárt mellett a Kukiz´15 ellenzéki tömörülés többsége is ellenezte, akárcsak a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) 13 képviselője. A PO 98 képviselője viszont támogatta a részletes vitára bocsátást.

A liberális javaslatot benyújtó Barbara Nowacka, a parlamenten kívüli Te Mozgalmad tömörülés aktivistája kilátásba helyezte, hogy a tervezetet újból be fogják nyújtani, a teljes abortusztilalom bevezetése ellen pedig október 1-én tüntetést szerveznek a szejm épülete elé.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen