hirdetés
Külföld

69 millió tanárra volna szükség a világon

A világon közel 69 millió tanárra volna szükség 2030-ig ahhoz, hogy az oktatással kapcsolatos nemzetközi ígéretek tarthatóak legyenek – figyelmeztet az UNESCO.
Kenyai iskola Iskola Kenyában (Forrás: wired.com)
hirdetés

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerint még sok tanárra volna szükség ahhoz, hogy 2030-ig teljesíthető legyen az a vállalás, amely szerint minden gyermek részesülhet általános és középiskolai oktatásban. Jelenleg Afrika szub-szaharai régióiban, illetve Ázsia déli részén a legnagyobb a tanárhiány. Az UNESCO jelentése szerint óriási változás szükséges ahhoz, hogy orvosolható legyen a tanárhiány.

Jelenleg a szervezet statisztikai intézete szerint 263 millió gyerek lehet, aki nem részesülhet általános vagy középiskolai oktatásban. Közöttük ráadásul 25 millió olyan gyermek lehet, akik soha nem is jártak semmilyen iskolába.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai keretében tavaly a világ vezetői megegyeztek az oktatás szélesebb körben elérhetővé tételében, ám a jelentés szerint a világon élő gyerekek számára az általános és középiskolai oktatás 2030-ig történő eléréséhez hatalmas mértékben növelni kell a tanárok számát. Afrika szub-szaharai területén a legnagyobb a nyomás, ahol további 17 millió tanár képzésére volna még szükség.

Iskola a Közép-Afrikai KöztársaságbanIskola a Közép-Afrikai Köztársaságban (Forrás: kirkonulkomaanapu.fi)

Az UNESCO arra így figyelmeztetett, hogy a szub-szaharai régió országaiban már most is túl kevés a tanár, mivel egyre növekvő népességgel kell megküzdeni. A jelentés szerint gyors és elhivatott lépések hiányában a helyzet tovább romolhat, miközben egyre nagyobb az igény az oktatásra. Megneveztek olyan országokat is, ahol a helyzet ahelyett, hogy javulna, tovább romlik. Ilyen országok Kenya, Burundi, a Közép-Afrikai Köztársaság, Mozambik és Malawi. Etiópiában, Ruandában és Szváziföldön azonban például elegendő a tanárok száma.

A jelentésben a tanárok száma mellett az oktatás színvonalára is felhívja a figyelmet. Nigerben, Ghánában, Sierre Leone-ben, Libériában az általános iskolában tanítók alig 60 százaléka képzett.

A tanárok hiánya ezen felül hatással van az osztályok méretére is, különösen, mivel növekszik a népesség. Így például Malawiban akadnak olyan osztályok, ahol száznál is több gyerek tanul az alsóbb évfolyamokban az általános iskolákban – ez a probléma ráadásul még sokáig jelen lehet az érintett országokban.

A tanárok hiányát Afrika szub-szaharai országaiban részben az váltja ki, hogy kevés jár középiskolákba – mondta Pauline Rose, a Cambridge-i Egyetem professzora. Egyes országokban ahhoz, hogy elég tanár legyen, a középiskolások legalább felének végül tanári pályára kellene lépnie – ez azonban meglehetősen életszerűtlen várakozás volna. Az alacsony fizetés is problémát jelent, hiszen a tanítói és tanári pálya így kevésbé vonzó azok számára, akik ezt a pályát választhatnák.

Iskola MalawibanIskola Malawiban (Forrás: faceofmalawi.com)

Egyes szub-szaharai országokban a tanárok a szegénységi küszöb alatt élnek, így többnyire mellékállásokkal igyekeznek elég pénzt szerezni. Utóbbi az iskolában nyújtott teljesítményüket is meghatározza. Pauline Rose szerint még akkor is előfordulhat, hogy bizonyos régiókban nincs elég tanár, ha országos szinten megfelelő volna a számuk.

A tanárok fizetésének emelése számos területen megfelelő lépés lehet ahhoz, hogy biztosíthassák a tanárok megfelelő számát, de emellett fontos, hogy a tanítással foglalkozók úgy érezzék, biztos a munkahelyük. Amennyiben a tanárok fizetése nő, úgy a tanítás minősége is javulhat azáltal, hogy a legtehetségesebb diákok nagyobb része szeretne tanár lenni.

A legnagyobb problémát egyébként az oktatás biztosítása az olyan területeken jelentette, amelyek nagyon szegények, vagy amelyekben fegyveres konfliktus van – így Nigerben, Dél-Szudánban, Burkina Faso-ban, Maliban és Csádban is nagyon kevés gyerek járhatott egyáltalán iskolába.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen