hirdetés
Külföld

Elfogadta a párizsi klímamegállapodásról szóló határozatot az Európai Tanács

Írásbeli eljárás keretében elfogadta a párizsi klímamegállapodásról szóló határozatot az Európai Tanács az Európai Parlament kedd délutáni jóváhagyását követően - írta közleményében az uniós tanács kedden.
Gyárkémények A kép illusztráció (Forrás: loe.org)
hirdetés

A tájékoztatás szerint az Európai Tanács pénteken letétbe helyezi a megerősítő okiratot az ENSZ-főtitkáránál és 30 nap múlva hatályba léphet a párizsi klímamegállapodás.

Solymos László, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia környezetvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy Európa minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy felgyorsítsa az eljárást és élettel töltse meg a párizsi megállapodást.

"A tanács néhány óra alatt elfogadta a határozatot, amely az ígéreteink betartása melletti elkötelezettségünket bizonyítja. Büszkék lehetünk a közösen elért eredményre" - fogalmazott.

A tájékoztatás szerint az uniós tagországok, amennyiben készen állnak a megállapodás nemzeti jogrendbe iktatására, az unióval együtt, de legkésőbb a nemzeti eljárások befejezésével ratifikálják azt.

Az Európai Parlament (EP) Strasbourgban, keddi plenáris ülésén ratifikálta a párizsi klímamegállapodást, amivel az egyezmény átlépte a hatályba lépéshez szükséges küszöböt.

A hatályba lépés feltétele volt, hogy az ENSZ klímaváltozás elleni keretegyezményének 55 olyan állama ratifikálja a megállapodást, amelyek együttesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás 55 százalékáért felelősek.

Az EP ratifikálásáig a gázkibocsátás 51 százalékáért felelős 62 ország ellenjegyezte a szöveget. Az EU a maga 12 százalékos részesedésével a november 7. és 18. között Marrákesben tartandó COP22 konferencia alatt hatályba léphet a megállapodás.

Az Európai Unió részéről hét tagállamban - Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban - ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt. Ez a hét ország a globális kibocsátás 5 százalékáért felel.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével létrejött keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Amerikai internetezők millióit érte el az orosz „trollgyár”

Amerikai internetezők millióit érte el az orosz „trollgyár”


USA,     OROSZORSZÁG,     TROLLGYÁR

61 ember meghalt egy afganisztáni támadásban

61 ember meghalt egy afganisztáni támadásbanhirdetés
Elvesztette Rakkát az Iszlám Állam

Elvesztette Rakkát az Iszlám Állam


RAKKA,     SZÍRIA,     ISZLÁM ÁLLAM

Az Európai Bizottság elítélte a máltai újságírónő meggyilkolását

Az Európai Bizottság elítélte a máltai újságírónő meggyilkolását


EURÓPAI BIZOTTSÁG,     MÁLTA,     EU

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartanak a kijevi parlament előtt

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartanak a kijevi parlament előtt


UKRAJNA,     PARLAMENT,     PÁRTOK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen