hirdetés
Külföld

Meg lehetett volna előzni a kölni zaklatásokat?

A pszichológusok szerint igenis elkerülhető lett volna, ami szilveszterkor több német városban történt

Körültekintő rendőri fellépés kellett volna és megelőzik a szilveszterkor Kölnben nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokat és lopásokat – ez olvasható egy szerdán kiszivárgott jogpszichológiai szakvéleményben, amely Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlamentje vizsgálóbizottságának megrendelésére készült.
Az elkövetők többségét nem tudták azonosítani Az elkövetők többségét nem tudták azonosítani (Forrás: AP)
hirdetés

A szakvéleményt a német Bild és a Rheinische Post ismertette és az áll benne: a kölni főpályaudvar és a dóm előtti téren történtek egy közismert kriminológiai tétellel, az ún. törött ablak teóriával magyarázhatóak. Az elmélet alapja egy olyan helyzet vagy környezet, amikor valamilyen jogsértés – például egy kirakat betörése – miatt a tömegben olyan érzület keletkezik, mintha következmények nélkül elkövethetnének bárminemű szabályszegést és ez az anómia – szabályok nélküli állapot – felé vezető öngerjesztő folyamatot indít el.

Rudolf Egg pszichológus szerint éppen ez történt a kölni szilveszter éjszakáján is, amikor sokan csak spontán csatlakoztak a nőkkel erőszakoskodókhoz, miután látták, hogy az egésznek nem lesz azonnali jogkövetkezménye, miközben a téren összegyűlt nagy számú – főleg észak-afrikai – fiatal férfi azt az érzetet keltette bennük, hogy egy névtelen tömeg részei, amely kívül áll a társadalom szabályain.

Létrejött egy törvényen kívüli terület, az ott lévők számára úgy tűnhetett, hogy bármit megtehetnek és emiatt szinte teljesen eltűntek a belső gátlások, amelyek az elkövetők nagy részében előtte még nyilván megvoltak – fogalmazott, hozzátéve: az éjszakai sötétség még tovább fokozhatta a törvényen kívüliség érzését.

A rendőrségnek az lett volna a dolga, hogy ezzel a szívó hatással szemben határozottan és még időben fellépjen, de nem így történt. A terület kiürítéséhez csak nagyon későn – röviddel éjfél előtt – kezdtek hozzá, márpedig a szexuális bűncselekmények többsége 20.30 és 23.35 között történt – mutatott rá Egg.

Összesen 1022 feljelentés történt 1200 bűncselekménnyel kapcsolatban, az elemzésen alapuló szakvélemény szerint ezeket jellemzően nem szervezetten követték el. Az persze nyilvánvaló, hogy sok elkövető nem véletlenül került a főpályaudvar és a dóm környékére, sőt akadtak köztük olyanok is, akik eleve bűncselekmény elkövetésének szándékával érkeztek oda.

A többség mégis úgy keveredett oda, hogy a menekültszálláson vagy máshol hallotta, vagy éppen az internetes közösségi portálokon olvasta, hogy mások is oda tartanak, de először mindez csak a szilveszter éjszaka közös eltöltéséről és nem pedig bűncselekmények elkövetéséről szólt.

Szilveszter éjszakáján Kölnben, Hamburgban és több más német városban tömegével követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők módszere az volt, hogy csoportosan körbevették, molesztálás és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek feljelentések.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) számai alapján több mint 1200 nő ellen követtek el szexuális bűncselekményt szilveszter éjjelén valamely nagyváros közterein, az elkövetők száma pedig a kétezret is meghaladja. A BKA elnöke, Holger Münch júliusi nyilatkozata szerint csupán 120 feltételezett elkövetőt tudtak azonosítani és ellenük eljárást indítani, számos esetet már nem lehet feltárni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen