Külföld

Az Egyesült Államok Nobel-díjasai a nyitott határok mellett érvelnek.

Az idén eddig odaítélt hat Nobel-díj mindegyikét amerikai egyetemeken dolgozó tudósok kapták, s valamennyien bevándorlók. Öten közülük az Egyesült Királyságból érkeztek, egyikük pedig finn. A tudósokról és a bevándorlásról alkotott véleményükről a bostoni - ma már csak interneten megjelenő - lap, a Christian Science Monitor című lap közölt összeállítást. Valamennyien azt fejtegették, hogy a tudomány haladása szempontjából fontosak a nyitott határok.
A kémiai Nobel-díjasok A kémiai Nobel-díjasok (Forrás: 24.hu)

"Szerintem azt a messzehangzó üzenetet kell elmondanunk, szerte a világban, hogy a tudomány globális"

- idézi a lap Sir James Stoddart, a kémiai Nobel-díj kitüntetettje szavait. A Skóciában született Stoddart a Northwestern Egyetem kaliforniai kampuszának kutatója. A professzor nyilatkozott a The Hill című lapnak is, amelynek azt mondta: "a mai politikai légkörben különösen időszerű" a bevándorlás kérdésének megvitatása, az óceán mindkét partján.

A tudós hangsúlyozta:

"az Egyesült Államok nagyrészt a nyitott határainak köszönheti, hogy ma az, ami". 

    Duncan Haldane, a Princeton Egyetem professzora, aki a fizikai Nobel-díjat nyerte el, azt fejtegette, hogy szerinte a tudósok számára külön, úgynevezett védett vízumot kellene biztosítani az Egyesült Államokban. A fizikus, mint elmondta, komolyan fontolóra vette, hogy visszatér az Egyesült Királyságba, de attól tart, hogy a Brexit (az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból) miatt elapadnak az Európai Kutatási Tanács (az Unió felfedező kutatásokat támogató legnagyobb pályázati rendszere) pályázatai. 

    A külföldön született, de Amerikában dolgozó tudósok Nobel-díjai nem számítanak ritkaságnak. A The Huffington Post című portál tavaly decemberben cikket közölt James Witte, a virginiai George Mason Egyetem emigrációs kutatásokkal foglalkozó intézete igazgatójának tollából. A kutató szerint 1901 és 2015 között az amerikai Nobel-díjasok 31 százaléka nem az Egyesült Államokban született, hanem bevándorló volt. 

    A Christian Science Monitor megszólaltatja Phil Baty újságírót, aki az egyik, oktatással foglalkozó szaklap főszerkesztője. Baty szerint az idei Nobel-díjasok listája figyelmeztető lehet azoknak a brit és amerikai politikusoknak, akik a nemzetközi szintű tehetségek szabad mozgásának szigorítását szorgalmazzák.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen