Külföld

A Vatikán a hamvakról adott ki útmutatást

Temetkezési útmutatást adott közre a Vatikáni Kongregáció a héten. Az egyház nem engedi a hamvak otthoni őrzését és szétszórását sem.

A halottak napja előtt adták ki A Krisztussal való feltámadásért kezdetű egyházi dokumentumot, amelynek nyolc pontja összegzi a Hittani Kongregáció útmutatását a halottak temetéséről és a hamvasztás utáni őrzésről.
A hamvasztás vált megszokottá A hamvasztás vált megszokottá (Forrás: hirextra.hu)

A dokumentum felidézi, hogy egészen 1963-ig tilos volt a hamvasztás, azóta viszont egyezik a keresztény tanítással. Továbbra is az elföldelést tartják követendőnek, mert azzal jobban megtisztelik az elhunytat. A kremáció anyagi és kulturális okok miatt nagyon elterjedt, együtt más egyházzal ellentétes szokásokkal – fogalmaz az útmutatás.

Az egyház a temetőben vagy más felszentelt helyen való elhelyezést tartja helyénvalónak, mert a hagyományos temetkezési hely elősegíti a róluk való megemlékezést és megadja az ima lehetőségét, szemben az elrejtéssel vagy magántulajdonként kezeléssel.

A kongregáció nem engedi az otthoni őrzést, ehhez rendkívüli vagy súlyos esetekben a püspök engedélye kell. A hamvak még ebben az esetben sem szétoszthatók.

A félreértések tisztázása végett a kongregáció nemet mond a hamvak bármilyen módon történő szétszórására is. Ara is, hogy az elhunyt hamvait emléktárgyakban vagy ékszerekben rejtsék el. Az említett szokásokat nem magyarázza semmilyen közegészségügyi, gazdasági vagy társadalmi indok – szögezik le. Amennyiben az elhunyt kérte hamvai szétszórását, azt az egyház tagadja meg.

Magyarországon is egyre gyakoribb temetkezési mód a hamvasztás. A tizenhét hazai krematóriumban évi nagyjából 72-75 ezer hamvasztást végeznek. Országosan tízből hat, Budapesten és a nagyobb városokban tízből nyolc temetés zajlik így. A kongregáció útmutatásának hatása még kérdéses, de azt tudni kell, hogy szokás lett a hamvak szétszórása és hazavitele is. Sokan az ár miatt döntenek mellette, de praktikusabb is, mert nem kell a sírt gondozni.

Nálunk három éve szigorítottak a hamvak hazavitelének szabályain. Azoknak, akik otthon helyezik el az elhunyt hamvait, nyilatkozniuk kell arról, hol lesz a végső nyughely. Sokszor nem tudni, mi lesz az urna sorsa, mert nem ellenőrzik. Vannak illegális temetések és nem is mindig jelentkeznek az elhunyt földi maradványaiért.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen