Külföld

98 éve kiáltották ki Csehszlovákiát

Az elnök magyar inváziót emlegetett 1919-cel kapcsolatban, a csehszlovák állam megalakulására emlékeztek

Nem tűnt nyugodtnak a csehországi belpolitikai hangulat a legnagyobb cseh nemzeti ünnepen, Csehszlovákia kikiáltásának 98.évfordulóján.
Milos Zeman megosztja a cseh politikát Milos Zeman megosztja a cseh politikát (Forrás: hirek.ma)

Milos Zeman köztársasági elnök állami kitüntetéseket adott át a Hradzsinban, de közben kormánypárti és ellenzéki ellenfelei ezt figyelmen kívül hagyva a városközpontban sokezres – egyesek szerint több tízezres – megemlékezést tartottak, bírálva az államfőt és politikáját. Más városokban is zajlottak hasonló megmozdulások, szerény részvétellel.

Zeman beszédében a hagyomány fontosságát emelte ki, mert a nemzeti szuverenitást akár fegyverrel is védeni kell. Éppen ezért méltatta a régi társadalmi szervezet, a Sokol nemzeti testnevelési szövetség munkáját, mivel annak tagjai szerinte

„1919-ben fegyverrel a kezükben védték meg a születő Szlovákiát a magyar invázió ellen”.

Magas cseh állami kitüntetésben részesült például Günther Verheugen német szociáldemokrata politikus, korábbi EB-tag, továbbá Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikusok vezetője. Az elnök eddig inkább bírálta az egyházat, de most pozitívan nyilatkozott annak társadalmi szerepéről.

A központi ünnepséget azonban bojkottálta az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt, a TOP 09 párt, de a kormányon lévő kereszténydemokraták képviselői is, miniszterek, egyetemi rektorok, sokan a közéletből, így művészek is. Andrej Babis miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, az ANO elnöke saját elmondása szerint azért maradt távol, hogy családjával elutazhasson a hétvégére.

Az 1989-es rendszerváltásban meghatározó szerepet játszó színészek és művészek közleményben kérték a lakosságot, hogy az elkövetkező időszakban szervezzenek tüntetéseket a megsérült cseh demokrácia védelmében.

A tiltakozások azután robbantak ki, hogy az elnök nem tüntette ki Jirí Bradyt, aki ott volt Terezinben és Auschwitzban, életét a totalitárius rendszerek elleni küzdelemnek szentelte. Az elnök már előrevetítette Bradynak a kitüntetést, de közben annak rokona, Daniel Herman kulturális miniszter Zeman kérése ellenére találkozott a dalai lámával, így visszavonta azt.

A másik ok, hogy Herman és a láma találkozója után a cseh közjogi méltóságok rögtön biztosították Pekinget, hogy változatlan marad a Kínához fűződő viszony. Az ellenzék szerint ez nem más, mint szervilizmus és megalázkodás.

Az elnök szóvivője az egészet Zeman ellenfelei, az általa csak prágai kávéháznak nevezett liberális értelmiség újabb kampányának nevezte.

A szokástól annyiban eltértek, hogy felszólalt Vaclav Klaus is, akitől Zeman átvette az elnöki tisztséget. A Vitkov-hegyi nemzeti panteonban tartott beszédében Klaus a menekültválság időszakában a nemzeti önrendelkezés megőrzésére szólította fel a cseheket.

A cseh társadalom közben – bár nemzeti ünnepről van szó – a munkaszüneti napnak örült, nem nagyon érdeklődtek a politikai rendezvények iránt. A legtöbb településen nem is tartottak ilyet, még a zászlót sem tűzték ki a középületekre – közölte este a cseh közszolgálati híradó.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen