Külföld

Nigéria: Naponta 200 gyerek életét veszélyeztetheti az éhezés

Naponta akár kétszáz gyermek is meghalhat Nigéria északkeleti területén a nyugat-afrikai országban dúló konfliktus által okozott éhség következében – hívta fel a figyelmet a Save the Children nevű szervezet.
Nigéria Nigériai kisgyermek anyjával (Forrás: financialexpress.com)

Az öt év alatti gyerekek akár fele is súlyosan alultáplált lehet Nigéria északkeleti területén, hívta fel a figyelmet a Save the Children nevű jótékony szervezet a hétfői napon. A szervezet június és október között vizsgálta a területen élő fiúk és lányok egészségügyi állapotát. A jelentés szerint ráadásul a félreesőbb területeken akár ennél is rosszabb lehet a helyzet az itt jellemző bizonytalanság miatt.

Ben Foot, a szervezet helyi igazgatója elmondta, hogy a gyerekek igen rossz állapotok között élnek, és súlyos alultápláltságnak vannak kitéve, emellett ráadásul gyakori, hogy életveszélyes betegségekben, így például tüdőgyulladásban, maláriában vagy hasmenésben is szenvednek.

„Egyes esetekben ez már a második vagy harmadik alkalom lehet, amikor (a gyerekek) alultápláltsággal küzdenek, így aztán az immunrendszerük már súlyosan legyengült” – tette hozzá Ben Foot.

A civilek ellen már 2009 óta visznek véghez erőszakos támadásokat a Boko Haram nevű fegyveres szervezet harcosai, a fegyveresek tevékenysége pedig összesen mintegy 15 millió ember életére gyakorolt hatást Nigéria északkeleti területén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Egy ötgyermekes édesanya, Zainabu Ibrahim három hónappal ezelőtt menekült el a Boko Haram elől. A nő az öt, alultáplált gyermekkel egy táborban él, közel 21 ezer másik, hasonló sorsú ember társaságában.

„A Boko Haram harcosai megtiltották, hogy földet műveljünk. Tényleg csak vad gyümölcsökön és leveleken éltünk” – mondta a nő az Al Jazeerának.

Elmondta, hogy mióta hónapokkal korábban a menekülttáborba érkeztek, regisztrálták őket, és a családjának meghatározott mennyiségű kukoricát, rizst és babot adtak. Hiába próbálták jelezni, hogy ez nem elég számukra, elmondása szerint senki nem figyelt rájuk.

Több mint 2,2 millió ember menekült már el a korábbi otthonából az északkeleti régióban, de a WHO szerint összesen 7 millió olyan ember lehet, aki humanitárius segítségre szorul. 2015-ben megközelítőleg 3 millió ember élt ismeretlen körülmények között az ország elérhetetlen területein.

A Boko Haram nevű fegyveres csoport az iszlám törvények szigorú betartatását szeretné elérni. 2009 óta legalább 14 ezer ember halt már meg a csoport tevékenysége miatt Nigériában, Csádban, Kamerunban és Nigerben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen