Külföld

Mégis béke lesz Kolumbiában

A kormány és a FARC-gerillák ismét aláírták az 50 éves polgárháborút lezáró békeszerződést. Az előzőt a nép elutasította

November 24-én, Bogotában aláírták a kormány és a FARC-gerillaszervezet közötti - immár újragondolt - békemegállapodást. Az első verziót a lakosság két hónapja elutasította..
Azért is megszületett... Azért is megszületett... (Forrás: miamiherald.com)

A nemrég Nobel-békedíjjal kitüntetett Juan Manuel Santos államfő és Rodrigo Londono (alias Timochenko), a FARC vezére a bogota Teatro Colónban ünnepélyes külsőségek mellett szignálta a dokumentumot.

A nagy eseményen mintegy nyolcszázan voltak jelen, maguk a fegyveres harcok károsultjai, az áldozatok hozzátartozói, diplomaták, egykori államfők, magas rangú tisztviselők, a honatyák, valamint a média és a civil szervezetek képviselői.

Az egyezményt minden áron akarta a kolumbiai vezetés, hiszen esélyt kínál a fél évszázada húzódó, számos emberéletet kioltó fegyveres konfliktus lezárására. 50 év alatt 220 ezren haltak meg, 60 ezren eltűntek és legalább 7 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A béke Norvégia és Kuba védnöksége alatt született, az első verziót a felek már szeptember 26-án aláírták, aztán vélemény-nyilvánító népszavazásra bocsátották. Meglepetésre a szavazók 52 százaléka kifogásolta az egyezményt, mert állítólag túl engedékeny volt a gerillákkal szemben, ezért újra tárgyalni kezdtek. A népszavazáson egyébként a közel 35 millió választópolgárból csupán 13 millió vett részt.

Az új megegyezés november 12-én jött létre a kubai Havannában, de komoly eltérés nincsen az előzőhöz képest. Benne maradt többek között, hogy a következő évtizedben tíz mandátum a FARC képviselőié lehet a kolumbiai parlamentben, tehát indulhatnak a választásokon.

Az ellenzék követelte például, hogy a büntetésüket töltők ne jelöltethessék magukat, a kábítószer-kereskedelem ne kerüljön a közkegyelem által érintett politikai bűncselekmények közé és a megálalpodás ne legyen része az alkotmánynak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen