Külföld

A gleccserek eltűnése miatt rendkívüli aszály következett be Bolíviában

A bolíviai kormánynak rendkívüli állapotot kellett kihirdetnie, ugyanis 25 éve a legsúlyosabb aszály sújtja az országot. La Paz, illetve a szomszédos El Alto vízellátása az Andok hegység a városok közelében található gleccsereiből történik, amelyek azonban rohamosan tűnnek el. Ez jól szemlélteti, hogy milyen hatással lehet a klímaváltozás az egyik legszegényebb latin-amerikai országra.
Bolívia Bolíviának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben másként oldja meg a vízellátást (Forrás: lisawiltse.photoshelter.com)

A La Paz és El Alto városát ellátó vízkészletek nagy részét nem táplálja tovább a gleccserekből származó víz, így azok szinte egészen kiszáradtak. A vizet így most a lakosság számára szabályozott módon kell kiosztani, aminek következtében máris tüntetések vették kezdetüket. A víz szétosztására a fegyveres erők munkatársait küldték a városokba, de hamarosan „sürgősségi kutakat” is ásnak majd a tervek szerint, az iskolákat pedig két héttel a szünet előtt be kell zárni.

Evo Morales elnök elbocsátotta a vízellátásért felelős vállalat vezetőjét, amiért nem kapott tőle előzetes figyelmeztetést a veszélyes helyzet kialakulásáról. Igaz, a globális klímaváltozás hatására bekövetkező változásokkal azért számolni lehet már egy ideje.

A Stockholmi Környezetvédelmi Intézet friss jelentése szerint a régióban a hőmérséklet 1976 és 2006 között 0,5 Celsius-fokkal emelkedett, az emberek pedig La Paz-ban és El Alto-ban nap mint nap tanúi lehetnek a klímaváltozás hatásainak, amikor a hóvonal feljebb húzódását látják a környező hegyekben.

A Chacaltaya hegy egyik gleccsere teljesen eltűnt, másik kettő gleccser pedig, amelyekből El Alto és La Paz a vizet nyerik, területük 39 százalékát elvesztették 1983 és 2006 között. Ez évente 0,24 négyzetkilométeres csökkenést jelent. Az Intézet szerint 2050-ig a regionális és globális klímamodellek alapján 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést lehet becsülni, amivel már számtalan kisebb gleccser alighanem teljesen eltűnik, de a nagyobbak is közelebb kerülnek az eltűnéshez.

El altoA helyzetet nehezíti, hogy vidékről is egyre többen költöznek a városokba (Forrás: thisfabtrek.com)

El Alto és La Paz vízellátásának 20-28 százaléka származik a gleccserek vizéből, így aztán ezek elvesztése jelentős hatásokkal lesz a két népes városra, különösen a száraz évszakban, amikor ráadásul a városi vízellátás nagyobb része származik a gleccserek vizéből. El Altoban ezen felül problémát jelent még az is, hogy több mint egymillió ember vándorolt a városba vidékről: a város népessége legalább 30 százalékkal nőtt 2001 és 2012 között, miközben az elmúlt évtizedben a város területe is 144 százalékkal bővült. 2050-re a lakosság száma a 2 millió főt is elérheti.

Nem csak az ivóvíz van azonban veszélyben, hiszen a hegyekből érkező vízmennyiség teszi lehetővé a mezőgazdasági termelést is, egyben a helyi ökoszisztéma sem működhetne a hiányában.

A Stockholmi Környezetvédelmi Intézet szerint a városokba is a klímaváltozás hatására érkeznek egyre többen, hiszen az utóbbi években gyakori volt, hogy a természeti csapások hatására vidéken nagyon kevés terményt tudtak csak betakarítani. Korábban, 1985 és 1987 között is 65 ezer új lakó érkezett vidékről, ekkor szintén kiemelkedően rosszak voltak a termésátlagok.

Bolívia számára egyre nyilvánvalóbb, hogy az elkövetkező évek egyik nagy kihívása az lesz, hogy a klímaváltozás hatására változó környezeti tényezők mellett is megoldja a stabil vízellátást, amihez nagy valószínűséggel a víz megőrzésére, illetve újrahasználására alkalmas rendszert kell majd kiépítenie. Emellett fontos, hogy a városokban csökkenjen a vízfogyasztás mértéke, különösen az ipari célú felhasználás tekintetében. A lakosság együttműködésére is szükség lehet, egyelőre azonban az emberek nagyobb része még csak tüntet a kialakult állapotok miatt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen