hirdetés
Külföld

A gleccserek eltűnése miatt rendkívüli aszály következett be Bolíviában

A bolíviai kormánynak rendkívüli állapotot kellett kihirdetnie, ugyanis 25 éve a legsúlyosabb aszály sújtja az országot. La Paz, illetve a szomszédos El Alto vízellátása az Andok hegység a városok közelében található gleccsereiből történik, amelyek azonban rohamosan tűnnek el. Ez jól szemlélteti, hogy milyen hatással lehet a klímaváltozás az egyik legszegényebb latin-amerikai országra.
Bolívia Bolíviának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben másként oldja meg a vízellátást (Forrás: lisawiltse.photoshelter.com)
hirdetés

A La Paz és El Alto városát ellátó vízkészletek nagy részét nem táplálja tovább a gleccserekből származó víz, így azok szinte egészen kiszáradtak. A vizet így most a lakosság számára szabályozott módon kell kiosztani, aminek következtében máris tüntetések vették kezdetüket. A víz szétosztására a fegyveres erők munkatársait küldték a városokba, de hamarosan „sürgősségi kutakat” is ásnak majd a tervek szerint, az iskolákat pedig két héttel a szünet előtt be kell zárni.

Evo Morales elnök elbocsátotta a vízellátásért felelős vállalat vezetőjét, amiért nem kapott tőle előzetes figyelmeztetést a veszélyes helyzet kialakulásáról. Igaz, a globális klímaváltozás hatására bekövetkező változásokkal azért számolni lehet már egy ideje.

A Stockholmi Környezetvédelmi Intézet friss jelentése szerint a régióban a hőmérséklet 1976 és 2006 között 0,5 Celsius-fokkal emelkedett, az emberek pedig La Paz-ban és El Alto-ban nap mint nap tanúi lehetnek a klímaváltozás hatásainak, amikor a hóvonal feljebb húzódását látják a környező hegyekben.

A Chacaltaya hegy egyik gleccsere teljesen eltűnt, másik kettő gleccser pedig, amelyekből El Alto és La Paz a vizet nyerik, területük 39 százalékát elvesztették 1983 és 2006 között. Ez évente 0,24 négyzetkilométeres csökkenést jelent. Az Intézet szerint 2050-ig a regionális és globális klímamodellek alapján 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést lehet becsülni, amivel már számtalan kisebb gleccser alighanem teljesen eltűnik, de a nagyobbak is közelebb kerülnek az eltűnéshez.

El altoA helyzetet nehezíti, hogy vidékről is egyre többen költöznek a városokba (Forrás: thisfabtrek.com)

El Alto és La Paz vízellátásának 20-28 százaléka származik a gleccserek vizéből, így aztán ezek elvesztése jelentős hatásokkal lesz a két népes városra, különösen a száraz évszakban, amikor ráadásul a városi vízellátás nagyobb része származik a gleccserek vizéből. El Altoban ezen felül problémát jelent még az is, hogy több mint egymillió ember vándorolt a városba vidékről: a város népessége legalább 30 százalékkal nőtt 2001 és 2012 között, miközben az elmúlt évtizedben a város területe is 144 százalékkal bővült. 2050-re a lakosság száma a 2 millió főt is elérheti.

Nem csak az ivóvíz van azonban veszélyben, hiszen a hegyekből érkező vízmennyiség teszi lehetővé a mezőgazdasági termelést is, egyben a helyi ökoszisztéma sem működhetne a hiányában.

A Stockholmi Környezetvédelmi Intézet szerint a városokba is a klímaváltozás hatására érkeznek egyre többen, hiszen az utóbbi években gyakori volt, hogy a természeti csapások hatására vidéken nagyon kevés terményt tudtak csak betakarítani. Korábban, 1985 és 1987 között is 65 ezer új lakó érkezett vidékről, ekkor szintén kiemelkedően rosszak voltak a termésátlagok.

Bolívia számára egyre nyilvánvalóbb, hogy az elkövetkező évek egyik nagy kihívása az lesz, hogy a klímaváltozás hatására változó környezeti tényezők mellett is megoldja a stabil vízellátást, amihez nagy valószínűséggel a víz megőrzésére, illetve újrahasználására alkalmas rendszert kell majd kiépítenie. Emellett fontos, hogy a városokban csökkenjen a vízfogyasztás mértéke, különösen az ipari célú felhasználás tekintetében. A lakosság együttműködésére is szükség lehet, egyelőre azonban az emberek nagyobb része még csak tüntet a kialakult állapotok miatt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen