hirdetés
Külföld

Az elbukott népszavazás nyomán lemond Matteo Renzi olasz miniszterelnök

Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, miután jelentős „vereséget szenvedett” a parlamenti rendszer módosítását célzó népszavazás alkalmával. Korábban a miniszterelnök a népszavazás kimeneteléhez kötötte lemondását.
Matteo Renzi egy televíziós beszélgetésen A december negyedikei referendum eredménye nem volt váratlan - már a novemberi közvélemény-kutatások is hasonlóra készítettek fel (Forrás: aljazeera.com)
hirdetés

Egy késő esti sajtótájékoztatón Matteo Renzi elmondta, hogy vállalja a felelősséget a népszavazás kimeneteléért, egyben arra figyelmeztetett, hogy a „Nem” tábor tagjainak kell most egyértelmű javaslatokat tenniük – írta a BBC.

A szavazatok nagy része már megszámlálásra került, az első eredmények szerint a nemek aránya nagyjából 60, míg az igenek aránya 40 százalék körüli. Ez egyébként túlszárnyalta még az utolsó, novemberi felmérésekben szereplő arányt is. A népszavazáson sokan részt vettek, a szavazópolgárok majdnem 70 százaléka leadta voksát. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a népszavazást az emberek egy lehetőségnek tekintették arra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Renzivel szemben.

„Sok sikert kívánok mindannyiunknak” – mondta az újságíróknak Renzi.

Emellett megjegyezte, hogy a hétfő délutáni kabinettalálkozón a lemondásának bejelentését követően be is nyújtja a lemondását.

Matteo Renzi arra tett volna kísérletet, hogy megreformálja a gyakran nehézkesen működő olasz politikai rendszert, a központi kormányzat szerepét erősítette, míg a szenátusét csökkentette volna a népszavazásra bocsátott reformokkal. Az akár Renzi pártjában is „felbukkanó” ellenzők szerint azonban a reformok túl nagy hatalommal ruházták volna fel a miniszterelnököt. A választók is túlnyomórészt elutasították a reformokat. A többek között az 5 Csillag Mozgalom nevezetű populista párt által vezetett „Nem” tábor számára a népszavazás jelentős győzelmet hozott magával.

Renzi növekvő népszerűtlensége mögött többek között az is állhat, hogy az ország gazdaságát nem igazán sikerült kilendíteni a holtpontról, illetve, hogy továbbra is több tízezer migráns érkezik Afrika felől az ország területére.

Renzi a hétfői napon nyújtja be lemondását, ám előfordulhat az is, hogy az államfő legalább a hónap végéig maradásra kéri őt, amikor is egy költségvetési törvényjavaslatról döntenek. Noha az ellenzék előrehozott választást szeretne, csekély a valószínűsége hasonló lépésnek, ehelyett valószínű, hogy a 2018 tavaszán esedékes választásokig más vezetésével látja majd el feladatait a Demokratikus Párt. A jelenlegi gazdasági miniszter, Pier Carlo Padoan talán a legesélyesebb arra, hogy átvegye Renzi helyét.

Eközben hétfőre virradóra húszhavi mélypontra zuhant az euró dollárral szembeni árfolyama az olaszországi népszavazással kapcsolatos események következtében, egy euróért 1,0506 dollárt kellett adni Tokióban, míg pénteken New Yorkban még 1,0664 dollárt – írta a Magyar Nemzet. Ez 2015 márciusa óta nem látott „mélypontot” jelent – akkor 1,0458 dolláron kereskedtek az euróval. Az, hogy a népszavazáson a nemek győztek, a megfigyelők szerint az olasz bankrendszer megerősítésére irányuló intézkedéseket, ezzel pedig az euróövezet stabilitását is veszélybe sodorhatja.

Egyelőre az európai politikusok többsége még nem szólalt meg a népszavazással kapcsolatban, a francia Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke azonban hamar az alábbi megjegyzést fűzte hozzá az eredményekhez a Twitter-oldalán:

„Az olaszok visszautasították az EU-t és Renzit. Meg kell hallgatni a nemzetek vágyát a szabadság iránt”.

Francois Villeroy, a Bank of France vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy nem lehet az olaszok népszavazását a Brexit referendumhoz hasonlítani, ugyanis Olaszországban egy belpolitikai kérdésben döntöttek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Több hegymászó meghalt Nepálban egy vihar miatt

Több hegymászó meghalt Nepálban egy vihar miatt


NEPAL,     HIMALÁJA,     HEGYMÁSZÓK

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást


SZOJUZ,     BALESET,     OROSZORSZÁG

Az amerikai Washington államban eltörölték a halálbüntetést

Az amerikai Washington államban eltörölték a halálbüntetésthirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen