Külföld

Az indonéziai földrengés miatt közel 45 ezer ember vesztette el az otthonát

Az Aceh tartomány közelében szerdán történt földrengés miatt eddig több mint 45 ezer ember vesztette el az otthonát, a hatóságok pedig úgy vélik, hogy ez a szám tovább növekedhet.
Indonézia a földrengés után Több mint 100 ember halt meg a földrengés következtében (Forrás: stripes.com)

Több mint 45 ezer ember vesztette el az otthonát a szerdai, 6.5-ös erősségű földrengés következtében eddig. A katasztrófában legalább 100 ember halt meg, és további több mint 700 ember megsérült. A segítő csapatok közben a három érintett régióban megkezdték a munkájukat.

A földrengés hatalmas pusztítást vitt véghez: legalább 11 ezer épület rongálódott meg, vagy akár pusztult el egészen, közöttük mecsetek, iskolák, üzletek és számos ember otthona is. Emellett az utak is nagy mértékben rongálódtak helyenként, és az elektromos vezetékek egy része is sérült.

„Szombaton reggel több helyszínről 45 300 embert evakuáltunk” – mondta Stuopo Purwo Nugroho, a nemzeti katasztrófavédelem szóvivője az AFP hírügynökségnek hozzátéve, hogy az otthonukat elhagyók száma megduplázódott idő közben.

Sokan a szabadban, sátrakban töltötték az éjjelt, mivel attól tartottak, hogy a nagyobb ideiglenes menedékhelyek veszélyessé válnak az utórengések következtében. A honvédség étkezőkkel, menedékhelyekkel és tábori kórházzal is igyekezett segíteni az embereken Meureuduban, a földrengés által az egyik legsúlyosabban érintett városban.

A lehetséges túlélők keresésével továbbra sem hagytak fel, keresőkutyás csapatok dolgoznak a földrengés sújtotta területeken.

Joko Widodo indonéz elnök maga is ellátogatott még a pénteki napon azokba a régiókba, amelyeket a legsúlyosabban érintett a földrengés. Ígéretet tett arra, hogy újraépítik az érintett területeken az összeomlott és megrongálódott lakóhelyeket, egyben arra szólította fel az ország lakóit, hogy imádkozzanak a földrengés károsultjaiért.

A Yayasan Sayangi Tunas Cilik nevű jótékony szervezet – a Save the Children indonéziai partnere – arra figyelmeztetett, hogy a földrengés következtében oktatási vészhelyzet alakul ki, ugyanis a csapás alaposan megrongálta a legsúlyosabban érintett területeken az iskolák akár harmadát is.

Amíg az osztálytermeket rendbe nem hozzák, addig nem lehet használni őket, ez pedig azt jelenti, hogy akár gyerekek ezrei is oktatás nélkül maradhatnak határozatlan időre, aminek később a jólétükre is óriási hatása lehet. A biztonságos iskolaépületek azonban kedvező környezetet jelentenek a gyerekeknek, hiszen a biztonság érzetét nyújtják nekik, ami segíthet az érzelmi felépülésükben.

Az ausztrál kormány egymillió ausztrál dollár összegű segítséget ígért Indonéziának humanitárius segélyként, Julie Bishop külügyminiszer ráadásul azt mondta, hogy az ország akár ezen túl is segítséget nyújt szükség esetén.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen