Külföld

Franciaországban újból meghosszabbíthatják a rendkívüli állapotot

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök szerint ebben az évben már 17 támadást hiúsítottak meg, így aztán „teljességgel szükséges” a rendkívüli állapot meghosszabbítása.
Katona Párizsban Franciaországban újból meghosszabbíthatják a rendkívüli állapotot (Forrás: cbc.ca)

A francia kormány újból szeretné meghosszabbítani az országban a rendkívüli állapotot az elnökválasztás ideje alatt – jelentette be a miniszterelnök, miközben elárulta azt is, hogy eddig idén 17 támadást hiúsítottak meg Franciaország területén. Egy vasárnapi kabinettalálkozó után Cazeneuve azt mondta, hogy a parlament a jövő héten szavaz arról, hogy meghosszabbítják-e a rendkívüli jogrendet az idei éven túl is.

A francia miniszterelnök úgy látja, hogy „teljességgel szükséges”, hogy újabb hét hónapig meghosszabbítsák a rendkívüli állapotot, hogy ezzel a legmagasabb lehetséges védelmet biztosíthassák az országban a jövő tavaszi általános- és elnökválasztás idejére. Cazeneuve szerint ugyanis a választások időszaka alatt megnövekedhet a támadások kockázata, mivel akadhatnak, akik az ország demokratikus értékei és a köztársaság ellen vinnének véghez támadást.

Emellett a terrorfenyegetettség „rendkívül magas szintű” maradt Franciaországban, ahogyan a szomszédos országokban is – tette hozzá.

A rendkívüli állapot szerinte „teljesen hatékonynak bizonyult”, hiszen az összesen 4194 házkutatást követően 517 gyanúsítottat vettek őrizetbe, és 434-et őrizetben is tartottak. Eközben majdnem 600 lőfegyvert, közöttük 77 „háborús fegyvert” foglaltak le a hatóságok. A letartóztatott személyek között 420 olyan is akadt, akik terrorista hálózattal álltak kapcsolatban.

Cazeneuve elmondta továbbá, hogy hétszáz olyan francia állampolgár van, aki Franciaországból Irakba és Szíriába ment, emellett 222, a közel-keleti országokba utazott személy meghalt, és feltehetőleg több mint 2000 olyan ember van még mindig ezeken a területeken, akik dzsihádista hálózatokkal vannak kapcsolatban, és vagy a régióban várakoznak, vagy már a visszatérésen törik a fejüket.

Nem sokkal a miniszterelnök bejelentését követően a párizsi ügyészség közölte, hogy egy hatodik személy ellen is vádat emeltek a meghiúsított, a feltételezés szerint december elsejére tervezett, kiterjedt terrortámadással kapcsolatosan.

A múlt hónapban négy gyanúsítottat vettek őrizetbe Strasbourgban, egyet pedig Marseille-ben a tervezett támadással kapcsolatban. A strasbourgi terrorsejt az Iszlám Állam terrorszervezet egy iraki vagy szíriai tagjának parancsára követett volna el támadást François Molins párizsi ügyész szerint.

Az ügyészség szombaton azt közölte, hogy egy hatodik gyanúsítottat, egy 31 éves férfit is őrizetbe vettek a héten Strasbourgban, aki ellen vádat is emeltek, amiért együttműködött egy terrorista szervezettel.

Amennyiben a francia parlament a jövő héten megszavazza a rendkívüli állapot meghosszabbítását, úgy ez lesz az ötödik ilyen döntés a tavalyi, párizsi terrortámadások után kihirdetett rendkívüli állapot „történetében”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen