Külföld

Meghalt 50 ember egy brazil börtönlázadásban

Több mint 50 ember meghalt a brazil Amazonas államban a hatóságok szerint egy börtönlázadás során.
A brazil börtön fogvatartottjainak hozzátartozói A rabok hozzátartozói a börtön előtt kezdtek gyülekezni (Forrás: independent.co.uk)

A lázadás vasárnap vette kezdetét, és hétfőn délelőtt ért véget a rendőrség szerint – írta a BBC. A fogvatartottak ekkor letették a fegyverüket, és szabadon engedték az utolsó 12, korábban túszul ejtett börtönőrt is. A börtön egy káplánja szerint a lázadás egy két ellenséges banda közötti harccal vette kezdetét. A jelentések szerint több fogvatartott is megszökött a börtönből. Legalább 50 ember meghalt, de az áldozatok száma tovább növekedhet.

Brazíliában egyébként a világon a negyedik legnagyobb a börtönnépesség száma – mintegy 600 ezer fogvatartott van az ország börtöneiben, így a túlzsúfoltság jelentős problémát okoz.

Az Amazonas brazil államban, Manaus településen található börtönben vasárnap a délutáni órákban összesen hat lefejezett holttestet dobtak át a kerítésen, ezzel kezdetüket vették a további véres események. 

Az Euronews szerint a fegyverhez jutott őrizetesek és az őrség között tűzharc alakult ki, és a felkelő rabok túszul ejtettek 12 börtönőrt, valamint a hírek szerint 74 rabot is – utóbbiak közül többeket kivégeztek.

 

A börtönt egyébként eredetileg 454 fogvatartott számára tervezték, azonban akár 600 elítélt is a börtönben tölthette a kiszabott büntetését. A legutóbbi nyilvánosságra hozott – októberi – adatok szerint ebben a hónapban 585 fogvatartott volt az intézményben.

Brazíliában a rivális bandák közötti harcok során gyakran akár több tucat fogvatartott is meghal, és előfordul az is, hogy a holttesteket megcsonkítják.

A halálos bandaharcok mögött nem ritkán a Rio de Janeiro és San Paulo erőszakos városrészeiből származó elítéltek állnak, akiket azért szállítottak a vidéki börtönökbe, hogy ott a hatásukra „szétszakadozzanak” a már kialakult bandák. A tapasztalatok alapján – mivel az érintett, vidéki államokban több halálos harc is kialakult – ez a stratégia nem hozta meg a kívánt eredményt.

Néhány hónapja – októberben – legalább 25 fogvatartott halt meg egy Roraima államban található börtönben, míg Pernambuco államban hét fiatalkorú halt meg a kialakult zavargásban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen