hirdetés
Külföld

Néhány iraki és szíriai menekült állampolgárságot kaphat Törökországban

Erdogan elmondta, hogy néhány menekült, aki átmegy az ezzel kapcsolatos ellenőrzéseken, török állampolgárságot kaphat, hogy ezzel „hasznát vegyék” a képességeiknek.
Menekültek Törökországban Erdogan újból felvetette a szíriai és iraki menekültek honosításának lehetőségét (Forrás: itv.com)
hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy néhány szíriai és iraki menekült török állampolgárságot kaphat, amennyiben átmennek egy megfigyelés-sorozaton.

Egy pénteki televíziós beszédében Erdogan azt mondta, hogy biztonsági ellenőrzéseket folytatnak majd le azt illetően, hogy a kétmillió, a háború elől elmenekült személy közül kik részesülhetnek állampolgárságban.

„A belügyminisztérium viszi véghez a munkát, amely során néhányaknak (a menekültek közül) török állampolgárságot biztosítunk, miután minden szükséges ellenőrzésen átmentek. Magasan képzett emberek is vannak közöttük: mérnökök, ügyvédek és orvosok. Vegyük hasznát a tehetségüknek ahelyett, hogy illegálisan engednénk dolgozni őket itt-ott, és adjunk nekik esélyt arra, hogy állampolgárként dolgozhassanak, akárcsak ennek a nemzetnek a gyermekei” – hangzott el a televíziós beszédben.

Erdogan elmondta azt is, hogy a belügyminisztérium „bármelyik percben kész” arra, hogy megkezdje a tervezett intézkedéseket, ám bővebb felvilágosítást nem közölt a kérdésben. Így például azt sem mondta el, hogy terveik szerint megközelítőleg hány menekült kaphatna török állampolgárságot.

A török kormány adatai szerint az országban jelenleg több mint hárommillió szíriai és iraki állampolgár van, akik a háború és konfliktus elől menekültek. A honosítás ötletével egyébként még tavaly állt elő Törökország vezetése, a helyiek azonban tüntetésekbe kezdtek, és a közösségi oldalakon többen idegengyűlölő bejegyzéseket tettek közzé.

A török ellenzéki pártok Erdogan honosítási kísérletében annak a szándékát vélték felfedezni, hogy a török elnök így szeretne magának nagyobb szavazóközönséget szeretni, hogy ilyen módon megerősítse a hatalmát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítése

Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítésehirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen