hirdetés
Külföld

Néhány iraki és szíriai menekült állampolgárságot kaphat Törökországban

Erdogan elmondta, hogy néhány menekült, aki átmegy az ezzel kapcsolatos ellenőrzéseken, török állampolgárságot kaphat, hogy ezzel „hasznát vegyék” a képességeiknek.
Menekültek Törökországban Erdogan újból felvetette a szíriai és iraki menekültek honosításának lehetőségét (Forrás: itv.com)
hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy néhány szíriai és iraki menekült török állampolgárságot kaphat, amennyiben átmennek egy megfigyelés-sorozaton.

Egy pénteki televíziós beszédében Erdogan azt mondta, hogy biztonsági ellenőrzéseket folytatnak majd le azt illetően, hogy a kétmillió, a háború elől elmenekült személy közül kik részesülhetnek állampolgárságban.

„A belügyminisztérium viszi véghez a munkát, amely során néhányaknak (a menekültek közül) török állampolgárságot biztosítunk, miután minden szükséges ellenőrzésen átmentek. Magasan képzett emberek is vannak közöttük: mérnökök, ügyvédek és orvosok. Vegyük hasznát a tehetségüknek ahelyett, hogy illegálisan engednénk dolgozni őket itt-ott, és adjunk nekik esélyt arra, hogy állampolgárként dolgozhassanak, akárcsak ennek a nemzetnek a gyermekei” – hangzott el a televíziós beszédben.

Erdogan elmondta azt is, hogy a belügyminisztérium „bármelyik percben kész” arra, hogy megkezdje a tervezett intézkedéseket, ám bővebb felvilágosítást nem közölt a kérdésben. Így például azt sem mondta el, hogy terveik szerint megközelítőleg hány menekült kaphatna török állampolgárságot.

A török kormány adatai szerint az országban jelenleg több mint hárommillió szíriai és iraki állampolgár van, akik a háború és konfliktus elől menekültek. A honosítás ötletével egyébként még tavaly állt elő Törökország vezetése, a helyiek azonban tüntetésekbe kezdtek, és a közösségi oldalakon többen idegengyűlölő bejegyzéseket tettek közzé.

A török ellenzéki pártok Erdogan honosítási kísérletében annak a szándékát vélték felfedezni, hogy a török elnök így szeretne magának nagyobb szavazóközönséget szeretni, hogy ilyen módon megerősítse a hatalmát.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Iohannis a védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek

Iohannis a védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknekhirdetés
Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikustTöbben meghaltak, amikor összeomlott egy híd Kolumbiában

Többen meghaltak, amikor összeomlott egy híd Kolumbiában


KOLUMBIA,     HÍD,     ÉPÍTKEZÉS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen