hirdetés
Külföld

Őrizetben a floridai lövöldözés gyanúsítottja

A floridai rendőrség kihallgatta a feltételezett lövöldözőt a Fort Lauderdale repülőtéren elkövetett, öt ember halálát okozó lövöldözéssel kapcsolatban.
Lövöldözés helyszíne A lövöldözés egy floridai repülőtéren történt (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A Fort Lauderdale repülőtéren történt lövöldözésben öt ember meghalt, és nyolc ember megsérült. A rendőrség szerint Esteban Santiago, egy 26 éves iraki háborús veterán volt az elkövető, a hatóságok emellett elmondták, hogy a lehetséges indítékok közül egyelőre nem zárták ki a terrorizmust.

Az amerikai sajtó eközben arról számolt be, hogy a férfi mentális problémákkal küzdött – korábban például azt hangoztatta, hogy a kormány „irányítja az elméjét, és arra kényszeríti, hogy dzsihádista videókat nézzen”.

A támadó a repülőtér egy, a csomagok visszaszolgáltatására kialakított részlegnél kezdett lövöldözni, miközben az utazók elvették a csomagjaikat. A szemtanúk szerint a férfi szó nélkül sétált végig a csomagkiadásra szolgáló futószalag mellett, és azokra az emberekre lőtt, akik megpróbáltak elfutni vagy elbújni. Amikor elfogyott a lőszere, megadta magát a rendőrségnek.

A Star Wars ábrás pólót viselő férfi a hatóságok szerint Alaszkából utazott a repülőtérre, egy töltetlen pisztoly, valamint lőszerek is voltak nála érkezésekor, a félautomata lőfegyvert a mosdóban töltötte meg.

A gyanúsítottA feltételezett elkövető korábban azt állította, hogy az amerikai kormány irányítja a gondolatait (Forrás: CNN.com)

„Minden lehetséges utat vizsgálunk. Nem zártuk ki a terrorizmust, és minden nézőpontot megvizsgálunk, hogy megpróbáljuk meghatározni, hogy milyen motiváció állhatott a támadás hátterében” – mondta George Piro, az FBI munkatársa újságíróknak.

Scott Israel sheriff korábban azt mondta, hogy támadó látszólag egyedül vitte véghez a lövöldözést. Esteban Santiagonak várhatóan hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt, ahol vádat emelhetnek ellene.

A Pentagon szerint a lövöldözés feltételezett elkövetője a Puerto Rico-i, valamint az alaszkai nemzeti őrségnek is tagja volt, és 2010 áprilisától 2011 februárjáig Irakban szolgált. Tavaly augusztusban hagyta abba a szolgálatát, amerikai sajtójelentések szerint „nem kielégítő teljesítménye” miatt mentesítették őt a szolgálat alól Alaszkában.

Santiago Anchorage-ban már egy alkalommal megjelent a helyi FBI iroda előtt, ahol szélsőséges viselkedésformát tanúsított, így aztán a rendőrség egy egészségügyi intézménybe vitte őt, ahol a mentális állapotát vizsgálták.

Egy meg nem nevezett tisztviselő az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a korábbi incidens során Santiago azt hangoztatta, hogy az amerikai kormány „irányítja az elméjét”, és „arra kényszeríti”, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet videóit nézze.

A férfi testvére pedig azt mondta, hogy Santiago nemrég pszichológiai kezelésen esett át.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítése

Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítésehirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen