hirdetés
Külföld

Az Iszlám Állammal állhatott kapcsolatban a jeruzsálemi támadó

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint „minden jel arra mutat”, hogy a négy katona halálát okozó teherautós támadó a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet támogatója volt – egyelőre azonban a miniszterelnök nem részletezte az ezzel kapcsolatos esetleges bizonyítékokat.
Jeruzsálemi merénylet Négy ember meghalt a támadásban (Forrás: miamibeachadvocate.com)
hirdetés

A végül lelőtt palesztin férfi egy teherautóval hajtott katonák egy csoportjába. A támadást követően Izrael biztonsági tanácsa rendkívüli ülést tartott, amelyben jóváhagyták, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsait tárgyalás nélkül is fogva tarthassák.

A vasárnapi támadásban három nő és egy férfi életét vesztette, mindannyian a húszas éveik elején jártak. További 17 ember is megsérült a rendőrség szerint.

A 28 éves, Fadi Qunbar nevű támadó Jeruzsálem keleti – Jabel Mukaber nevű – , palesztinok által lakott részéről származik. A támadást is ennek a lakónegyednek a közelében követte el; a biztonsági kamerák felvételén az látható, amint a teherautó nagy sebességgel hajt a katonák közé, majd tolatni kezd.

„Tolatni kezdett, hogy még több ember sérüljön meg. Ez egészen egyértelmű volt” – mondta egy szemtanú, Leah Schreiber újságíróknak.

Az izraeli védelmi erők Twitteren megosztott bejegyzése szerint a három, a támadás során elhunyt katona az egyaránt 20 éves Yael Yekutiel, Erez Orbach és Shira Tzur, valamint a 22 éves Shir Hajaj voltak.

Más katonák közben agyonlőtték a támadót. Az érintett lakónegyedben összesen kilenc embert őrizetbe vettek a támadást követően, közöttük a támadó öt családtagját is. Netanjahu a helyszínen járva elmondta:

„Tudjuk, hogy több terrorcselekmény történt, és bizonyára lehet összefüggés közöttük – Franciaországtól Berlinig, és most Jeruzsálemben”.

Tavaly a nizzai és a berlini terrortámadás alkalmával is hasonló módon hajtottak a támadók a tömegbe a teherautókkal. Az izraeli rendőrség vezetője, Roni Alseich szerint előfordulhat, hogy a jeruzsálemi merénylő a múlt hónapban, Berlinben elkövetett merényletből merített „motivációt”.

„Nehéz minden személy fejébe látni azt illetően, hogy mi sarkallta őket a cselekvésre, de kétségtelen, hogy ezeknek a dolgoknak hatása van” – mondta a rendőrparancsnok.

Közben a számos ország és az EU által is terrorcsoportként számon tartott Hamász üdvözölte a jeruzsálemi terrortámadást – a csoport szóvivője „hősiesnek” nevezte azt, és az ellenállás növelésére biztatta a palesztinokat.

2015 októbere óta már 35 izraeli vesztette életét a sorozatos késelések, valamint a fegyveres és járművel elkövetett támadások következtében, eközben több mint 200 palesztint, gyakran a támadókat, megöltek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen