hirdetés
Külföld

Az Iszlám Állammal állhatott kapcsolatban a jeruzsálemi támadó

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint „minden jel arra mutat”, hogy a négy katona halálát okozó teherautós támadó a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet támogatója volt – egyelőre azonban a miniszterelnök nem részletezte az ezzel kapcsolatos esetleges bizonyítékokat.
Jeruzsálemi merénylet Négy ember meghalt a támadásban (Forrás: miamibeachadvocate.com)
hirdetés

A végül lelőtt palesztin férfi egy teherautóval hajtott katonák egy csoportjába. A támadást követően Izrael biztonsági tanácsa rendkívüli ülést tartott, amelyben jóváhagyták, hogy az Iszlám Állam szimpatizánsait tárgyalás nélkül is fogva tarthassák.

A vasárnapi támadásban három nő és egy férfi életét vesztette, mindannyian a húszas éveik elején jártak. További 17 ember is megsérült a rendőrség szerint.

A 28 éves, Fadi Qunbar nevű támadó Jeruzsálem keleti – Jabel Mukaber nevű – , palesztinok által lakott részéről származik. A támadást is ennek a lakónegyednek a közelében követte el; a biztonsági kamerák felvételén az látható, amint a teherautó nagy sebességgel hajt a katonák közé, majd tolatni kezd.

„Tolatni kezdett, hogy még több ember sérüljön meg. Ez egészen egyértelmű volt” – mondta egy szemtanú, Leah Schreiber újságíróknak.

Az izraeli védelmi erők Twitteren megosztott bejegyzése szerint a három, a támadás során elhunyt katona az egyaránt 20 éves Yael Yekutiel, Erez Orbach és Shira Tzur, valamint a 22 éves Shir Hajaj voltak.

Más katonák közben agyonlőtték a támadót. Az érintett lakónegyedben összesen kilenc embert őrizetbe vettek a támadást követően, közöttük a támadó öt családtagját is. Netanjahu a helyszínen járva elmondta:

„Tudjuk, hogy több terrorcselekmény történt, és bizonyára lehet összefüggés közöttük – Franciaországtól Berlinig, és most Jeruzsálemben”.

Tavaly a nizzai és a berlini terrortámadás alkalmával is hasonló módon hajtottak a támadók a tömegbe a teherautókkal. Az izraeli rendőrség vezetője, Roni Alseich szerint előfordulhat, hogy a jeruzsálemi merénylő a múlt hónapban, Berlinben elkövetett merényletből merített „motivációt”.

„Nehéz minden személy fejébe látni azt illetően, hogy mi sarkallta őket a cselekvésre, de kétségtelen, hogy ezeknek a dolgoknak hatása van” – mondta a rendőrparancsnok.

Közben a számos ország és az EU által is terrorcsoportként számon tartott Hamász üdvözölte a jeruzsálemi terrortámadást – a csoport szóvivője „hősiesnek” nevezte azt, és az ellenállás növelésére biztatta a palesztinokat.

2015 októbere óta már 35 izraeli vesztette életét a sorozatos késelések, valamint a fegyveres és járművel elkövetett támadások következtében, eközben több mint 200 palesztint, gyakran a támadókat, megöltek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek

Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek


KANADA,     ROBBANTÁS,     BOMBA

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen