hirdetés
Külföld

Obama a párizsi klímaegyezmény támogatására szólította fel Donald Trumpot

Barack Obama távozó elnök figyelmeztette Donald Trump megválasztott elnököt arra, hogy kárt okozna az amerikai érdekeknek, ha Washington kivonulna a párizsi klímaegyezményből. Obama leendő utódát az egyezmény támogatására szólította fel.
Barack Obama és Donald Trump Obama a párizsi klímaegyezmény támogatására szólította fel Donald Trumpot (Forrás: abcnews.go.com)
hirdetés

Barack Obama a Science című folyóiratban jelentetett meg terjedelmes cikket a 2015-ben 115 ország által elfogadott párizsi klímaegyezmény előnyeiről, s arról, hogy ez jó Amerikának és a felmondása ártana az amerikai gazdasági érdekeknek.

Obama szerint ha Washington felmondaná a klímaegyezményt, akr ezzel elveszítené a jogot és a lehetőséget arra, hogy betartathassa más országokkal az egyezményben vállalt kötelezettségeiket és átláthatóságot követelhessen tőlük. Az elnök szerint ezzel a döntéssel Washington

"lemondana annak lehetőségéről, hogy elszámoltathassa azokat az országokat - köztük Kínát, Indiát és Mexikó -, amelyek a globális felmelegedéshez hozzájáruló káros hatású gázok kétharmadának kibocsátásáért felelősek, s ezzel károkat okozna az amerikai gazdasági érdekeknek is".

Az amerikai elnök a cikkben hangsúlyozza azt is, hogy a tudományos adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a klímaváltozás kordába szorítása sürgető feladat és okvetlenül foglalkozni kell vele, valamint a globális felmelegedés problematikáját szerinte nem szabad átpolitizálni.

"Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a gazdasági érvek is a cselekvés mellett szólnak" - fogalmaz Obama. 

Donald Trump megválasztott elnök a választási kampányban még egyértelműen a párizsi klímaegyezmény felmondása mellett foglalt állást, de megválasztása után már finomított álláspontján. Egy novemberi interjúban azt nyilatkozta, hogy közelről figyeli a klímaváltozással kapcsoatos fejleményeket és nyitott a kérdésre. Az amerikai környzetvédelmi hivatal (EPA) élére ugyanakkor Scott Pruitt oklahomai republikánus politikus személyében olyan vezetőt jelölt, aki az elmúlt években a környezetvédelmi hivatal széndioxid-kibocsátást korlátozó intézkedéseit bírálta.

Közben ugyanakkor Trump idősebbik leánya, a tanácsadójaként is számon tartott Ivanka Trump - akit környezetvédelmi kérdésekben liberálisként könyvelnek el - már felvette a kapcsolatot a különböző környezetvédő szervek és mozgalmak képviselőivel.

Hétfőn délelőtt egyébként a híres bostoni műszaki egyetemen, a MIT-en elmondott beszédében John Kerry külügyminiszter szintén amellett foglalt állást, hogy a klímaváltozás problémáját nem szabad átpolitizálni. Az amerikai diplomácia - szintén távozó - vezetője szerint az amerikai katonai vezetőktől és hírszerzési szakemberektől a tengerparti városok polgármestereiig általános egyetértés alakult ki, hogy az emelkedő tengerszint és a korábban szokatlanul erős esőzések sora a klímaváltozás követezménye, és okvetlenül tenni kell ellene valamit.

Forrás: MTI



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Iohannis a védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek

Iohannis a védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek



hirdetés
Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust



Többen meghaltak, amikor összeomlott egy híd Kolumbiában

Többen meghaltak, amikor összeomlott egy híd Kolumbiában


KOLUMBIA,     HÍD,     ÉPÍTKEZÉS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen