hirdetés
Külföld

„Szmogellenes rendőrség” ügyelhet majd Peking levegőjére

Peking egy környezetvédelmi rendőrségi erőt hoz létre, amelynek célja a veszélyes, és az egészségre nagy mértékben káros szmog megfékezése lesz. A kínai fővárost az év első hetében valósággal ellepte a szmog, ami nem csak az emberek közérzetére és egészségére volt igen rossz hatással, de például a légi közlekedést is megbénította, és hatására több buszjáratot is töröltek.
Szmog Pekingben Pekingben nagy problémát jelent a gyakran jelentkező szmog (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

A „szmogrendőrség” tagjai az utcákat járva figyelik majd, hogy hol találhatóak a város területén potenciális szennyező források. Ebbe az illegális szemétégetéstől az egyes közlekedési szabályok megsértésén át egészen a szabadtéri grillezésig számos dolog beletartozhat majd, amelyek kiküszöbölésével javulhat a levegő minősége.

Cai Qi, Peking polgármestere szerint a város utolsó szénerőművét is bezárják, valamint még ebben az évben 30 százalékkal csökkentik a szénfelhasználást. Később újabb 500 gyár bezárására, valamint 300 ezer, régebbi típusú jármű a városi közlekedésből való kizárására is jó eséllyel sor kerül.

„Még hosszú az út addig, hogy elérjük a nyilvánosság várakozásait” – tette hozzá a polgármester elismerve, hogy minden reggel úgy ébred, hogy a várható időjárás mellett a légszennyezettségre vonatkozó híreket is elolvassa.

Kínában többször is előfordult az elmúlt években, hogy az Egészségügyi Világszervezet által megállapított egészségügyi határértékeket sokszorosan meghaladta a levegő szennyezettsége, 2014-ben pedig „háborút' hirdettek az országban a légszennyezés ellen.

A környezetvédelmi minisztérium által bevezetett tiltás ellenére azonban több olyan vállalat is volt, amely újból megkezdte a termelést – több mint 500 gyár és 10 ezer jármű sértette meg a tilalmat.

A Pekingben tervezett „szmogrendőrség” ugyanakkor elsősorban a helyi szennyező forrásokra koncentrálhat majd, és nem az erőművek, gyárak működésére, vagy akár az utcákon közlekedő több mint 5 millió autóra. Utóbbiak egyébként a kínai környezetvédelmi minisztérium szerint a legveszélyesebb károsanyagok kibocsátásának mintegy 31 százalékáért felelősek.

Noha a hatóságok tisztában vannak azzal, hogy a legjelentősebb szennyezőforrások az autók, valamint az ipar, de az esetleges gazdasági hátrányok és az ipari tevékenység korlátozásából következő elbocsátások nyomán kialakuló tüntetésektől való félelem miatt egyelőre ezekben a kérdésekben nem terveznek átütő változást.

A helyi iskolákban végül a több mint egy éves szülői mozgalmak ahhoz vezettek, hogy Peking minden osztálytermébe légtisztítókat szerelnek fel.

Egy korábbi kutatás szerint Kínában a rossz levegőminőség évente legalább egymillió ember korai halálához vezet, míg egy másik kutatás szerint 5,5 évvel csökkent a várható élettartam Kína egyes részein a szmog miatt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen