hirdetés
Külföld

A muszlim lányoknak is együtt kell úszniuk a fiúkkal Svájcban

Svájc az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében indokoltan járt el, amikor nem mentesítette a fiúkkal közös úszásórán való részvétel alól a muszlim lányokat.
Burkinit viselő nő egy medencében A kép illusztráció (Forrás: telegraph.co.uk)
hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése szerint a hatóságoknak lehetőségében állt, hogy a teljes tananyag betartását, valamint a gyermek sikeres integrálását tartsák szem előtt elsőként, noha ezzel beavatkoztak a vallási szabadságba is. A bírók szerint ugyanakkor a svájci hatóságok azon kérése, hogy a muszlim lányok is a fiúkkal együtt vegyenek részt az úszóórán, nem sértette meg a vallásszabadságot.

Az ügyet két, török származású svájci állampolgár vitte a bíróság elé, akik nem engedték, hogy a tizenéves korú lányaik Bázelben olyan úszásórán vegyenek részt, ahol a lányok mellett fiúk is voltak a medencében.

Az oktatási hatóságok szerint ugyanakkor csak abban az esetben van lehetőség hasonló indokkal a lányok „kitiltására” a közös úszásórától, amennyiben elérték a serdülőkort – a szóban forgó lányok azonban ennél még fiatalabbak voltak, így az úszásórán részt kellett volna venniük.

2010-ben egy hosszas vitát követően a szülőknek 1400 svájci frank összegű bírságot kellett kifizetniük, mivel „megsértették a szülői kötelességüket”. A szülők viszont úgy érveltek, hogy a hatóságok hozzáállásukkal megsértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kilencedik, a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsággal kapcsolatos cikkét.

Közleményében az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy fogalmazott, hogy azzal, hogy nem mentesítették a lányokat az úszásóra kötelezettsége alól, a svájci hatóságok beavatkoztak a vallásszabadságba, ugyanakkor ezt egy olyan törvény alapján tették, amelynek célja, hogy „megóvják a diákokat a szociális kirekesztéstől”, Svájc pedig szabadon alakíthatja az oktatási törvényét a hagyományainak és szükségeinek megfelelően.

A közlemény szerint az iskolák fontos szerepet játszanak a társadalmi integrációban, és az érintett órák alóli mentesítés csak „nagyon kivételes esetekben igazolt”.

A bíróság érvelése szerint továbbá a gyermeknek a teljes oktatás az érdeke, így előbbre való, hogy a gyermek sikeresen beilleszkedjen a helyi szokásoknak és erkölcsi hagyományoknak megfelelően, mint hogy teljesüljön a szülők kívánsága, hogy a gyermekeiknek ne kelljen a „közös” úszásórán részt venniük.

A közleményben továbbá arra is kitértek, hogy igen rugalmas kompromisszumokat ajánlottak fel a szülőknek, például azt, hogy a lányok a hagyományos úszódressz helyett burkinit viselhettek volna, valamint olyan teremben öltözhettek volna ár, ahol nem voltak fiúk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Kim Wall holttesteként azonosították a hétfőn talált torzót

Kim Wall holttesteként azonosították a hétfőn talált torzóthirdetés
Újabb kibertámadás érte Ukrajnát

Újabb kibertámadás érte Ukrajnát


KIBERTÁMADÁS,     UKRAJNA,     HACKER

Kisiklott egy vonat Indiában

Kisiklott egy vonat IndiábanKéshetnek a Brüsszelből induló repülőgépek

Késhetnek a Brüsszelből induló repülőgépekhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen