hirdetés
Külföld

A muszlim lányoknak is együtt kell úszniuk a fiúkkal Svájcban

Svájc az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében indokoltan járt el, amikor nem mentesítette a fiúkkal közös úszásórán való részvétel alól a muszlim lányokat.
Burkinit viselő nő egy medencében A kép illusztráció (Forrás: telegraph.co.uk)
hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése szerint a hatóságoknak lehetőségében állt, hogy a teljes tananyag betartását, valamint a gyermek sikeres integrálását tartsák szem előtt elsőként, noha ezzel beavatkoztak a vallási szabadságba is. A bírók szerint ugyanakkor a svájci hatóságok azon kérése, hogy a muszlim lányok is a fiúkkal együtt vegyenek részt az úszóórán, nem sértette meg a vallásszabadságot.

Az ügyet két, török származású svájci állampolgár vitte a bíróság elé, akik nem engedték, hogy a tizenéves korú lányaik Bázelben olyan úszásórán vegyenek részt, ahol a lányok mellett fiúk is voltak a medencében.

Az oktatási hatóságok szerint ugyanakkor csak abban az esetben van lehetőség hasonló indokkal a lányok „kitiltására” a közös úszásórától, amennyiben elérték a serdülőkort – a szóban forgó lányok azonban ennél még fiatalabbak voltak, így az úszásórán részt kellett volna venniük.

2010-ben egy hosszas vitát követően a szülőknek 1400 svájci frank összegű bírságot kellett kifizetniük, mivel „megsértették a szülői kötelességüket”. A szülők viszont úgy érveltek, hogy a hatóságok hozzáállásukkal megsértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kilencedik, a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsággal kapcsolatos cikkét.

Közleményében az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy fogalmazott, hogy azzal, hogy nem mentesítették a lányokat az úszásóra kötelezettsége alól, a svájci hatóságok beavatkoztak a vallásszabadságba, ugyanakkor ezt egy olyan törvény alapján tették, amelynek célja, hogy „megóvják a diákokat a szociális kirekesztéstől”, Svájc pedig szabadon alakíthatja az oktatási törvényét a hagyományainak és szükségeinek megfelelően.

A közlemény szerint az iskolák fontos szerepet játszanak a társadalmi integrációban, és az érintett órák alóli mentesítés csak „nagyon kivételes esetekben igazolt”.

A bíróság érvelése szerint továbbá a gyermeknek a teljes oktatás az érdeke, így előbbre való, hogy a gyermek sikeresen beilleszkedjen a helyi szokásoknak és erkölcsi hagyományoknak megfelelően, mint hogy teljesüljön a szülők kívánsága, hogy a gyermekeiknek ne kelljen a „közös” úszásórán részt venniük.

A közleményben továbbá arra is kitértek, hogy igen rugalmas kompromisszumokat ajánlottak fel a szülőknek, például azt, hogy a lányok a hagyományos úszódressz helyett burkinit viselhettek volna, valamint olyan teremben öltözhettek volna ár, ahol nem voltak fiúk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Erdogan „terrorállamnak” minősítette Izraelt

Erdogan „terrorállamnak” minősítette IzraeltIsmét tízezrek tüntettek Tel-Avivban a kormányzati korrupció ellen

Ismét tízezrek tüntettek Tel-Avivban a kormányzati korrupció ellen


IZRAEL,     TÜNTETÉS,     TEL-AVIV

hirdetés
KKM: növekszik a nyomás Ukrajnán az oktatási törvény módosítása miatt

KKM: növekszik a nyomás Ukrajnán az oktatási törvény módosítása miatt


MENCZER TAMÁS,     KKM,     UKRAJNA

Szaakasvili éhségsztrájkot kezdett a fogdában

Szaakasvili éhségsztrájkot kezdett a fogdábanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen