hirdetés
Külföld

Nagy erejű földrengés a Fülöp-szigetek közelében

Egy nagy erejű, 7,3-es erősségű földrengés következett be a Fülöp-szigetektől délkeletre kedden a USGS (US Geological Survey) szerint.
GenSan település A földrengés kis mértékben érezhető volt a General Santos nevű településén (Forrás: rappler.com)
hirdetés

Az óceán területén bekövetkező 7,3-es erősségű földrengést a USGS szerint 617 kilométeres mélységben mérték. Szintén a Celebesz-tenger területén öt nappal korábban már ugyancsak mértek egy jelentősen „kisebb”, 4,7-es erősségű földrengést is.

Barnaby Lo helyi újságíró azt írta a Twitteren, hogy nem észlelt „jelentős rengést” a Fülöp-szigeteki Jolo szigeten, amely a földrengés epicentrumától északkeletre fekszik.

Az amerikai Cunami Figyelmeztető Központ (US Tsunami Warning Centre) egyelőre nem adott ki figyelmeztetést, riasztást vagy javaslatot esetleges szökőár miatt a földrengéssel összefüggésben.

A Fülöp-szigeteki szeizmológusok szerint a földrengés túlságosan is mélyen volt ahhoz, hogy kárt vagy haláleseteket, esetleg cunamit idézzen elő.

Renato Solidum, a Fülöp-szigeteki vulkanológiai és szeizmológiai intézet munkatársa az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a földrengés, amelyet az óceáni lemezek mozgása idézett elő a tengerfenék alatti 625 kilométeres mélységben, kis mértékben érezhető volt a Fülöp-szigetek egy délen fekvő, General Santos nevű településén.

Elmondása szerint a tengeri területen bekövetezett földrengés centruma Sulu tartománytól mintegy 223 kilométerre délkeletre volt, egyben jelezte, hogy előfordulhat, hogy lesznek utórengések.

A Fülöp-szigetek szigetvilága a Csendes-óceáni „Tűzgyűrű” területén húzódik, ahol gyakoriak a földrengések, valamint a vulkáni tevékenység is. Az egyik legsúlyosabb földrengés 1990-ben következett be, ekkor az északon fekvő Luzon szigetén egy 7,7-es erősségű földrengés 2 ezer ember halálához vezetett.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen