hirdetés
Külföld

Búcsúbeszédében a demokrácia megőrzésének fontosságáról is szólt Obama

Barack Obama chicagói búcsúbeszédében arra hívta az amerikaiakat, hogy védjék meg a demokráciát, az ugyanis veszélyben van, valahányszor magától értetődőnek veszik.
Barack Obama Barack Obama szerint a demokrácia veszélyben van, valahányszor természetesnek veszik az emberek (Forrás: news.com.au)
hirdetés

„Amerika majdnem minden mércével mérve jobb, erősebb hely lett”, mint nyolc évvel ezelőtt, Obama hivatalba lépését megelőzően volt – mondta több ezer támogatója előtt az amerikai elnök. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a demokrácia minden alkalommal veszélyben van, ha magától értetődőnek veszik azt az emberek.

Egyben arra kérte az amerikai embereket, hogy hátterüktől függetlenül fontolják meg mások nézőpontját is, mert, mint mondta, „figyelnünk és hallgatnunk kell”.

Az ország első fekete elnökét, a jelenleg 55 éves Barack Obamát először 2008-ban választották meg, az őt követő Donald Trump pedig ígéretet tett arra, hogy Obama néhány korábbi intézkedését eltörli, miután január 20-án hivatalba lép.

Obama beszéde közben a tömeg azt kezdte hangoztatni, hogy „újabb négy évig” szeretnék elnökként látni őt, mire ő mosolyogva megjegyezte, hogy ezt nem teheti, mivel az amerikai elnökök az alkotmány értelmében legfeljebb két teljes ciklusban maradhatnak hivatalban.

Emellett megjegyezte azt is – a közben Trump hivatalba lépése miatt zúgolódó tömegre reagálva –, hogy az elnökök közötti békés hatalomátvétel fémjelezi az amerikai demokráciát.

Ugyanakkor felsorolt három olyan fenyegetést is, amely veszélyeztetheti a demokráciát az Egyesült Államokban, ezek pedig meglátása szerint a gazdasági egyenlőtlenségek, a faji megosztottság, valamint az, ha a társadalom bizonyos részei olyan „buborékokba" húzódnak vissza, ahol a véleményeket nem néhány közös, alapvető tény alapján hozzák meg.

„Ha eleged van már abból, hogy idegenekkel vitázol az interneten, akkor próbálj a való életben beszélni eggyel” – mondta.

Beszéde zárásaként azt mondta, hogy még egyetlen dolgot szeretne elnökként kérni az amerikaiaktól:

„Arra kérlek, hogy higgyetek. Nem az én képességemben, hogy változást tudok hozni, hanem a sajátotokban”.

Obamának sikerült egy javarészt pozitív üzenetet átadnia az amerikaiaknak, ami üdítőleg hathatott a rendkívül megosztó és keserű választási kampányt követően, amelynek során végül Hillary Clinton és Donald Trump közül utóbbi került ki győztesen. Obama egyben megjegyezte, hogy a fiatal amerikaiaknak köszönhetően – akik egy tisztességes, igazságos, befogadó Amerikában hisznek – még optimistább az országgal kapcsolatban, mint a kezdetekben volt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Erdogan „terrorállamnak” minősítette Izraelt

Erdogan „terrorállamnak” minősítette IzraeltIsmét tízezrek tüntettek Tel-Avivban a kormányzati korrupció ellen

Ismét tízezrek tüntettek Tel-Avivban a kormányzati korrupció ellen


IZRAEL,     TÜNTETÉS,     TEL-AVIV

hirdetés
KKM: növekszik a nyomás Ukrajnán az oktatási törvény módosítása miatt

KKM: növekszik a nyomás Ukrajnán az oktatási törvény módosítása miatt


MENCZER TAMÁS,     KKM,     UKRAJNA

Szaakasvili éhségsztrájkot kezdett a fogdában

Szaakasvili éhségsztrájkot kezdett a fogdábanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen