hirdetés
Külföld

Jelentősen csökkent tavaly a menedékkérők száma Németországban

Németországba 280 ezer menedékkérő érkezett 2016-ban, ami a korábbi évhez képest mintegy 600 ezer fős mérséklődést jelent.
Menedékkérők Németországban Jelentősen csökkent tavaly a menedékkérők száma Németországban (Forrás: dw.com)
hirdetés

A német belügyminiszter közlése szerint az érkező menedékkérők számában tapasztalható csökkenés annak köszönhető, hogy 2016-ban a Törökország és az EU közötti megállapodással lezárták a balkáni útvonalat.

Korábban minden korábbinál több, összesen 890 ezer menekült és migráns utazott keresztül Görögországon és a balkáni térségen, akik Németországba igyekeztek, miután Angela Merkel ideiglenesen meghirdette a „nyitott kapuk” politikáját.

Döntése nyomán ideiglenesen felfüggesztették a menedékkérők uniós regisztrálásának más esetekben érvényes szabályait, így nem kellett az érkező embereket az első EU-s ország területén regisztrálni, ahová beléptek. Az intézkedéssel a nagy számú, Szíriából érkező menekültre voltak tekintettel, csakhogy igen sok más nemzetiségű ember is csatlakozott a menekültek és migránsok hullámához.

Németországban a migráció jelentős politikai kérdéssé nőtte ki magát az őszi választások közeledtével, és miután a tavalyi év végi közvélemény-kutatások a CDU számára igen kedvezőtlen eredményeket mutattak, Angela Merkel tudomásul vette, hogy a migránsválság kezelésének módján változtatni kell.

„Ez azt mutatja, hogy a szövetségi kormány és az EU által bevezetett intézkedések hatásosak. Sikeresen kezeltük és irányítottuk a migráció folyamatát” – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

Előbbi mondataival az Európai Unió és Törökország között megkötött szerződésre utalt, amelynek célja a Görögországba induló migránsok és menekültek hullámának megfékezése volt. Az uniós-török megállapodás mellett a balkáni országok is lezárták a Nyugat-Európába vezető útvonalon a határaikat.

2016-ban a menedékkérelmek száma összességében ugyan magasabb volt, mint az ezt megelőző évben (összesen 745 545 kérelem), viszont ezek jelentős részét a belügyminiszter elmondása szerint még korábban az országba érkezett menedékkérők adták be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen