hirdetés
Külföld

Jelentősen csökkent tavaly a menedékkérők száma Németországban

Németországba 280 ezer menedékkérő érkezett 2016-ban, ami a korábbi évhez képest mintegy 600 ezer fős mérséklődést jelent.
Menedékkérők Németországban Jelentősen csökkent tavaly a menedékkérők száma Németországban (Forrás: dw.com)
hirdetés

A német belügyminiszter közlése szerint az érkező menedékkérők számában tapasztalható csökkenés annak köszönhető, hogy 2016-ban a Törökország és az EU közötti megállapodással lezárták a balkáni útvonalat.

Korábban minden korábbinál több, összesen 890 ezer menekült és migráns utazott keresztül Görögországon és a balkáni térségen, akik Németországba igyekeztek, miután Angela Merkel ideiglenesen meghirdette a „nyitott kapuk” politikáját.

Döntése nyomán ideiglenesen felfüggesztették a menedékkérők uniós regisztrálásának más esetekben érvényes szabályait, így nem kellett az érkező embereket az első EU-s ország területén regisztrálni, ahová beléptek. Az intézkedéssel a nagy számú, Szíriából érkező menekültre voltak tekintettel, csakhogy igen sok más nemzetiségű ember is csatlakozott a menekültek és migránsok hullámához.

Németországban a migráció jelentős politikai kérdéssé nőtte ki magát az őszi választások közeledtével, és miután a tavalyi év végi közvélemény-kutatások a CDU számára igen kedvezőtlen eredményeket mutattak, Angela Merkel tudomásul vette, hogy a migránsválság kezelésének módján változtatni kell.

„Ez azt mutatja, hogy a szövetségi kormány és az EU által bevezetett intézkedések hatásosak. Sikeresen kezeltük és irányítottuk a migráció folyamatát” – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

Előbbi mondataival az Európai Unió és Törökország között megkötött szerződésre utalt, amelynek célja a Görögországba induló migránsok és menekültek hullámának megfékezése volt. Az uniós-török megállapodás mellett a balkáni országok is lezárták a Nyugat-Európába vezető útvonalon a határaikat.

2016-ban a menedékkérelmek száma összességében ugyan magasabb volt, mint az ezt megelőző évben (összesen 745 545 kérelem), viszont ezek jelentős részét a belügyminiszter elmondása szerint még korábban az országba érkezett menedékkérők adták be.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek

Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek


KANADA,     ROBBANTÁS,     BOMBA

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen