hirdetés
Külföld

Mexikói elnök: nem fizetünk a falért

Mexikó egy fillért sem hajlandó áldozni a falra, amit Trump tervei szerint a déli határra építenének – jelentette ki Enrique Pena Nieto mexikói elnök a megválasztott amerikai elnök sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva

„Nyilvánvaló, hogy a falról vannak nézeteltéréseink az Egyesült Államok következő kormányával, amit természetesen Mexikó nem fog kifizetni” - mondta Nieto egy mexikói követségi vezetőkkel folytatott eszmecsere után.
Sok a bevándorló Mexikóból Sok a bevándorló Mexikóból (Forrás: passport.blog.hu)
hirdetés

Donald Trump szerdán azt mondta: a falat mindenképp megépítik és a költségeket – melyeket tízmilliárd dollárra becsülnek – előbb-utóbb megtérítik nekik. Nieto is támogatja a határ megerősítését, de a falat túlzásnak tartja. Szerinte az USA is felelős a bevándorlásért és semmit sem tesz a Mexikóba érkező fegyverszállítmányok ellen.

Arról is beszélt, hogy az amerikai vállalatok egy része Mexikóba költözik a költségek miatt. Trump vámot vetne ki a külföldre települt amerikai vállalatok hazaimportált termékeire, valahogy a maradásra és az otthoni munkahelyteremtésre biztatná őket.

Nieto védelmébe vette a hazai és külföldi beruházásokat, igyekszik országát vonzóvá tenni a közép-amerikai befektetőknek. Szerinte garantálni kell a tőke szabad áramlását a térségben, amit semmilyen eszközzel nem szabad fenyegetni.

A január 20-án beiktatásra kerülő Donald Trump korábban kijelentette: újratárgyalná vagy akár fel is mondaná az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amit Nieto éppen a térség legnagyobb erősségének nevezett.

Tény, hogy Mexikó gazdaságilag nagyon függ az Egyesült Államoktól, hiszen exportjának 80 százaléka arra irányul. Az elnök megígérte, hogy próbálja elmélyíteni az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek

Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek


KANADA,     ROBBANTÁS,     BOMBA

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen