Külföld

May: Törökországnak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot

Törökországnak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot a tavaly júliusi meghiúsult puccskísérlet után - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folyatott szombati megbeszélése után.
Theresa May és Erdogan A brit kormányfő közölte: büszke arra, hogy országa kiállt Törökország mellett demokráciájának védelmében (Forrás: wsj.com)

A brit kormányfő közölte: büszke arra, hogy országa kiállt Törökország mellett demokráciájának védelmében, jelenleg azonban fontos, hogy Ankara fenn is tartsa azt az emberi jogok iránti kötelezettségek teljesítésével és a jogállamiság fenntartásával - tette hozzá May.

Erdogan a találkozó után azt közölte, hogy May-jel a két ország közötti védelmi ipari együttműködésről egyeztetett. Hozzátette, hogy szeretné a Nagy-Britanniával folytatott éves kereskedelem értékét 20 milliárd dollárra növelni a jelenlegi 15,6 milliárd dollárról.

May rávilágított: a védelem területén elsősorban a képzésre és az információk megosztására vonatkozóan kívánják fejleszteni a kapcsolatokat.

Erdogan arról is beszámolt, hogy a tárgyalás során kitértek még politikai, kulturális, titkosszolgálati, továbbá regionális ügyekre is, köztük a terrorizmus elleni harcra. Hozzátette, hogy átbeszélték a szíriai békét célzó asztanai és genfi tárgyalásokat, illetve Ciprus problémáját, mivel Görögország mellett Törökország és Nagy-Britannia is a sziget biztonságát garantáló hatalom. A török államfő jelezte: Ankara és London viszonya az elkövetkező időszakban nagyon más lesz.

Erdogan és May egyeztetése csaknem 3 és fél órán át tartott.

Mayt, akinek miniszterelnökként ez az első hivatalos útja Törökországban, Erdogan után Binali Yildirim török kormányfő fogadta. A két kormányfő a találkozó után közösen jelentette be, hogy London és Ankara 100 millió font (több mint 36 milliárd forint) értékű védelmi szerződést írt alá török harci repülőgépek közös fejlesztéséről.

May üdvözölte a szerződést, amely szerinte arról tanúskodik, hogy - mint fogalmazott -

"Nagy-Britannia hatalmas, globális kereskedő ország, és nyitottak vagyunk az üzletre".

Binali Yildirim bejelentette, hogy Ankara és London szabadkereskedelmi megállapodást szándékozik kötni, miután Nagy-Britannia kilépetett az Európai Unióból.

Megfigyelők szerint a brit kormányfő törökországi és az azt megelőző washingtoni látogatásán kereskedelmi megállapodások tervét vázolta fel, jelezve, hogy általuk erősíteni kívánja alkupozícióját az uniós kilépésről szóló tárgyalásokon.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen