Külföld

A brit külügyminiszter szerint erősen vitathatók az amerikai elnök intézkedései

„Erősen vitathatónak” nevezte az egyes muzulmán országok állampolgáraira Donald Trump amerikai elnök által kirótt ideiglenes beutazási tilalmat hétfői parlamenti felszólalásában a brit külügyminiszter.
Boris Johnson Boris Johnson elmondta, a brit kormány nem kíván Trump rendelkezéseihez hasonló megközelítést alkalmazni (Forrás: independent.co.uk)

Boris Johnson, aki az alsóház képviselőit tájékoztatta az amerikai intézkedésekről, illetve az elnöki rendeletek ügyében London és Washington között lezajlott egyeztetésekről, kijelentette azt is, hogy a brit kormány nem kíván Trump rendelkezéseihez hasonló "megközelítést" alkalmazni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban "továbbra is szívesen látják" mindazokat, akik brit útlevéllel utaznak. Johnson szerint a brit kormány biztosítékokat kapott az Egyesült Államok londoni nagykövetségétől arra is, hogy az elnöki rendelet nem tesz különbséget a brit útlevelek tulajdonosai között annak alapján, hogy mely országban születtek, sem aszerint, hogy a brit útlevélen kívül van-e más ország által kibocsátott útlevelük is.

Johnson hangsúlyozta alsóházi felszólalásában, hogy "létfontosságú" Nagy-Britannia számára az Egyesült Államokkal ápolt szövetségesi viszony. "Nincs két másik olyan ország a világon", amely szorosabb védelmi, hírszerzési és nemzetbiztonsági együttműködést folytatna, mint Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, és ez a viszonyrendszer "óriási haszonnal jár" a brit fél számára - fogalmazott a brit külügyminiszter.

Hozzátette ugyanakkor: ha Londonnak "nézeteltérése támad" az Egyesült Államokkal, azt "habozás nélkül" tudatja is az amerikai kormánnyal, ahogy azt ő is megtette hétfőn, és Theresa May miniszterelnök is megtette a hétvégén.

Boris Johnson arra utalt, hogy a Downing Street vasárnap hivatalos közleményben jelezte: a brit kormány nem ért egyet Donald Trump beutazási korlátozó intézkedéseivel, és nem kíván hasonló intézkedéseket hozni.

London ugyanakkor továbbra sem enged azoknak a követeléseknek, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja az idén állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt heti washingtoni látogatásán.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján a hétvégén felhívás jelent meg, amely szerint "kínos lenne" II. Erzsébet királynő számára, ha Donald Trumpot állami látogatáson kellene fogadnia, mivel az amerikai elnököt

"a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa".

A petíció aláíróinak száma hétfő estére megközelítette az 1,4 milliót, és a folyamatosan frissülő petíciós honlap tanúsága szerint percenként továbbra is több százan csatlakoznak a támogatókhoz. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

A Downing Street hétfő esti nyilatkozata szerint azonban az állami látogatások alkalmat adnak szoros partneri és szövetségesi kapcsolatok kialakítására. A brit miniszterelnöki hivatal szerint az Egyesült Államokkal fennálló viszonyrendszer nagyon szoros és tartós, és helyénvaló, hogy ez így is maradjon. A Downing Street szóvivője szerint az amerikai elnök nagy-britanniai állami látogatása is ezt a célt szolgálja.

Súlyosan bírálta ugyanakkor Donald Trumpot hétfő esti londoni beszédében Guy Verhofstadt. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője, a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalássorozat EP-főtárgyalója a Királyi Külügyi Intézet - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House - hallgatósága előtt tartott előadásában kijelentette: az Európai Unióra eddig elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnök és a radikális iszlám szélsőség jelentette a legnagyobb veszélyt, ám Donald Trump most "harmadik frontot nyitott".

Verhofstadt szerint az amerikai elnök az EU szétforgácsolódásában reménykedik.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzának

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzánakAz Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanástTöbb halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak

Több halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak


KOLUMBIA,     BOGOTA,     TERRORIZMUS

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen