Külföld

Fillonnak a francia lakosság 70 százaléka szerint vissza kellene lépnie

A francia lakosság 70 százaléka, azon belül a jobboldali szavazók 36 százaléka szerint a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak vissza kellene lépnie a jelöltségtől feleségének állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt - derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet a France Info hírrádió ismertetett pénteken.
Francois Fillon Fillonnak a francia lakosság 70 százaléka szerint vissza kellene lépnie (Forrás: thelocal.fr)

A több mint két héttel ezelőtt kirobbant és azóta a francia médiában vezető hírként szereplő botrány nyomán egyre többen gondolják azt, hogy Francois Fillonnak vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől. Egy hete a megkérdezetteknek még csak 61, a jobboldali tábornak pedig 31 százaléka vélekedett így.

A friss, február 8-án és 9-én 1001 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 29 százaléka szerint a jelöltnek a családjára vetülő gyanú ellenére sem lenne szabad visszalépnie.

A Le Monde című napilap értesülése szerint Fillon egy héttel ezelőtt már hajszálnyira volt a visszalépéstől. Ő és pártja a korábbi riválisával folytatott egyeztetések után döntött arról, hogy Fillon versenyben marad.

A volt államfő, "Nicolas Sarkozy azért támogatott, mert látta, hogy nincs más megoldás, Alain Juppé (volt kormányfő, Bordeaux polgármestere) pedig egyértelmű volt: neki már nincs kedve az egészhez"

- idézte a lap Fillont, jóllehet a jobboldali képviselők egy része még a hét elején is a visszaléptetést tartotta kívánatosnak.

A megkérdezettek 79 százaléka egyébként nem találta meggyőzőnek Francois Fillon érvelését és bocsánatkérését a hétfői sajtótájékoztatóján.

A jobboldali elnökjelölt egy, a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és 2 millió néző által követett sajtótájékoztatón "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak Fillon mellett.

Az ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak.

Fillon a botrány miatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, s az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen