Külföld

Száz delfin megmentéséért küzdenek Új-Zélandon

Önkéntesek igyekeznek azon, hogy minél több gömbölyűfejű-delfint megmentsenek Új-Zéland partjainál, miután mintegy négyszáz állat vetődött partra. A delfinek nagy része az éjjel elpusztult, viszont százan továbbra is életben vannak közülük.
Delfinmentés Sokan siettek a delfinek megsegítésére (Forrás: stuff.co.nz)

Összesen négyszáz gömbölyűfejű-delfin sodródott a partra Új-Zélandnál, a déli sziget északi területénél található Arany-öbölnél. Az éjszaka során összesen megközelítőleg háromszáz állat elpusztult, ezzel együtt ez a partra vetődés Új-Zélandon az eddigi egyik legsúlyosabb hasonló esemény volt.

Pénteken hajnalban több száz helyi lakos, illetve természetvédő szakember ment a partszakaszhoz, hogy megpróbálják megmenteni a delfineket. Ennek érdekében „élő láncot” alakítottak ki, és igyekeztek az állatokat visszahelyezni a hullámok közé.

DelfinekNem ismert a partra vetődések pontos oka (Forrás: nzherald.co.nz)

Bár időről időre a delfinek, bálnák akár tömegesen is partra vetődhetnek, az egyelőre a tudósok előtt is rejtély, hogy vajon mi vezet a cetek ilyesfajta viselkedéséhez. Esetenként azért sodródnak a partra a bálnák, delfinek, mert már öregek, esetleg betegek, sérültek – megeshet ugyanakkor az is, hogy főként az enyhe lejtésű partszakaszoknál hibásan tájékozódnak.

Olykor előfordul, hogy egy cet a partra vetődve „segélykérő” hangot ad ki, mire a társai is a helyszínre érkeznek, és a dagállyal együtt végül ők is a parton találják magukat.

Delfinmentés400 állat vetődött partra csütörtök éjjel (Forrás: stuff.co.nz)

Bár a helyi természetvédelmi hatóság már csütörtök éjjel értesült a tömeges partra vetődésről, ekkor nem kísérelték megmenteni a delfineket, ugyanis mindez a sötétben igen veszélyes lett volna. Péntek reggel azonban az állatok segítségére siettek. Andrew Lamason, a helyi természetvédelmi igazgatóság egy vezetője azt mondta, hogy a csütörtök éjjeli Új-Zélandon a legnagyobb ilyen esemény volt, mióta az ezzel kapcsolatos adatokat rögzítik.

A Project Jonah nevű tengeriemlős-védő szervezet szerint összesen 416 delfin vetődött partra. Azokat az állatokat, amelyek még életben vannak, a helyi lakosság és állatorvosok segítségével folyamatosan igyekeznek megfelelő viszonyok között tudni, például biztosítják számukra a kellően hűvös és „kényelmes” környezetet.

Néhány, a vízbe már visszahelyezett delfin megpróbált újból a partra jutni, őket az emberi lánc tagjai terelték a mélyebb vizek felé az egyik önkéntes elmondása szerint. Elmondta, hogy bár néhány delfint sikerült a vízbe juttatniuk, nagyon szomorú látványt nyújtott, hogy ilyen sok delfin elpusztult.

„Az egyik legszebb dolog, amit elértünk, hogy egy pár delfint visszajuttatunk a vízbe, amelyeknek borjai voltak, és a picik követték őket” – mesélte az önkéntes.

DelfinmentésSzáz delfin életéért küzdöttek (Forrás: stuff.co.nz)

Új-Zélandon a világ más tájaihoz viszonyítva is jelentős partra vetődések következnek be időről időre, évente mintegy 300 delfin és bálna sodródik a partra a Project Jonah szerint. Az ilyen események egy nagy része éppen a mostani partra vetődés helyszínén következik be, aminek oka bizonyára az, hogy a sekély vízben az állatok kevésbé tudnak tájékozódni. Két évvel ezelőtt szintén februárban 200 állat sodródott a partra ugyanitt, amelyek közül legalább 100 elpusztult.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen