Külföld

Újabb delfinek vetődtek partra Új-Zélandon

Csütörtök éjjel több mint 400 gömbölyűfejű-delfin vetődött partra Új-Zélandon, a helyzet azonban csak tovább súlyosbodott, amikor újabb 240 delfin sodródott a partra.
Partra vetődött delfinek A delfinek nagyobb része elpusztult a partra vetődést követően (Forrás: livescience.com)

Szombatra az önkénteseknek sikerült mintegy száz, még életben maradt delfint visszahelyezniük a vízbe abból a négyszázból, amely csütörtök éjjel vetődött a partra. Még egy élőláncot is alkottak az önkéntesek, amellyel azt próbálták elérni, hogy több delfin már ne vetődjön a partra – sajnos minden igyekezetük ellenére nem sikerült megakadályozniuk a szomorú jelenséget.

Csak a csütörtökön partra vetődött állatok közül háromszáz olyan példány volt, amely nem élte túl az esetet, annak ellenére sem, hogy a természetvédő szakemberek, önkéntesek és a helyi lakosság egy nagy része igyekezett a túlélő állatokat vízzel hűvösen tartani.

A remények szerint az újonnan partra sodródott delfinek életben maradhatnak, ha vasárnap sikerül őket a dagállyal vissza juttatni a vízbe.

Egyelőre nem tudják, hogy miért érkeznek a delfinek az Arany-öböl közelében található 5 kilométer hosszú partszakaszhoz. Az egyik elmélet szerint a cápák elől menekülnek – ennek alapját az képezi, hogy az elpusztult állatok némelyikének testén harapásnyomokat fedeztek fel.

Az új-zélandi természetvédelmi hivataltól pedig a BBC úgy értesült, hogy a delfinek próbálták megkerülni a sziget északi részét, ám „eltévedtek”, és a parton kötöttek ki. A sekély vizekben a delfinek nehezen tájékozódnak.

DelfinekMintegy 100 állatot sikerült megmenteni (Forrás: dailymail.co.uk)

Szakértők szerint a partra vetődött állatok „vészjelző” hangot bocsátanak ki, amelyre a társaik is a közelbe mennek, és így ők maguk is a partra vetődnek. Egyes esetekben az idős, beteg vagy sérült állatok azok, amelyek a partra sodródnak.

A helyi természetvédelmi hivatal egy munkatársa, Andrew Lamarson elmondta, hogy a vízbe visszahelyezett delfineket megjelölték, így tudják megkülönböztetni őket azoktól az „újonnan érkezett” delfinekről, amelyek most vetődtek a partra, és amelyeken nincs ilyen jel.

Azt is elmondta, hogy 20 delfint az igen rossz állapotuk miatt a természetvédő szakemberek elaltattak.

Az elpusztult állatok tetemeinek legalkalmasabb kezeléséről is dönteniük kell, ugyanis ha egyszerűen visszahelyeznék a delfinek tetemeit a vízbe, akkor azok akár az emberek által szívesen látogatott partszakaszokra is elsodródhatnának.

Új-Zélandon a világ más tájaihoz viszonyítva is jelentős partra vetődések következnek be időről időre, évente mintegy 300 delfin és bálna sodródik a partra a Project Jonah nevű szervezet szerint. Az ilyen események egy nagy része éppen a mostani partra vetődés helyszínén következik be, aminek oka bizonyára az, hogy a sekély vízben az állatok kevésbé tudnak tájékozódni.

Két évvel ezelőtt szintén februárban 200 állat sodródott a partra ugyanitt, amelyek közül legalább 100 elpusztult.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen