Külföld

Több millió ember maradt ivóvíz nélkül Chilében

Chile fővárosában több millió ember ivóvízellátását kell szüneteltetni, ugyanis a szélsőséges időjárás következtében szennyeződött a Santiago ivóvízhálózatát tápláló folyó.
Chile Az aszályok után most árvizek sújtották Chilét (Forrás: ibtimes.co.uk)

A heves esőzések és földcsuszamlások következtében szennyeződött a Chile fővárosának vízellátását biztosító folyó, így aztán a hatóságoknak mintegy négymillió ember ivóvízellátását kellett szüneteltetnie Santiagóban. A szokatlanul nagy esőzések még a szombati napon vették kezdetüket, és olyan áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezettek, amelyek következtében a föld mellett különböző hordalékok és törmelékek kerültek a folyó vizébe.

A helyi hatóságok szerint a Maipo folyóból származó vízkészlet visszatartására addig van szükség, amíg a folyó vize ki nem tisztul.

Az ideiglenes vízhiány miatt az emberek palackozott vizeket kezdtek felhalmozni otthonaikban, a hatóságok pedig eközben arra szólították fel az éttermeket, vendéglátó helyeket és a vállalkozásokat, hogy egyelőre ne nyissanak ki. A hatóságok emellett a hétfői napon elrendelték az iskolai tanítás szüneteltetését is.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel továbbá elérhetővé tettek néhány vízcsapot, illetve vízforrásokat is, ahol a lakosság nagy része vödrökkel és edényekkel sorakozik fel, hogy vizet gyűjtsön magának.

A fővárosban kialakult ivóvízhiány mellett ugyanakkor a szélsőséges időjárás másként is megnehezíti a helyiek életét – a hatóságok szerint an Andokból lezúduló víztömeg számos utat tett átjárhatatlanná, és helyi lakosok ezreit zárta el a külvilágtól.

A Santiagói Régió kormányzója, Claudio Orrego elmondta:

„Nagyjából 1,45 millió háztartásról beszélünk, amelyeket érint a vízellátás szüneteltetése, ami összesen 30 kerületben jelent majd teljes vagy részleges korlátozást. Továbbra sem tudjuk, hogy mikor indíthatjuk újra a vízellátást. Nem tudjuk garantálni a szolgáltatás újraindítását addig, amíg a Maipo folyó ki nem tisztul”.

Claudio Orrego szerint a vízellátás szüneteltetése a város 6,5 milliós lakosságának mintegy 60 százalékát, összesen megközelítőleg 3,9 millió embert érint.

Elmondásuk szerint az ivóvíz-szolgáltatás újraindítása nagyban függ az időjárási körülményekről és a hegység felett vonuló, a heves esőzéseket okozó viharok alakulásától.

Az áradások következtében a belügyminisztérium közlése szerint eddig már legalább négy ember vesztette életét Chilében, és további hat ember tűnt el az esőzésekkel összefüggésben.

Az ország középső régiójában a korábbi hónapokban aszály, illetve heteken át halálos bozóttüzek is pusztítottak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen