hirdetés
Külföld

Több millió ember maradt ivóvíz nélkül Chilében

Chile fővárosában több millió ember ivóvízellátását kell szüneteltetni, ugyanis a szélsőséges időjárás következtében szennyeződött a Santiago ivóvízhálózatát tápláló folyó.
Chile Az aszályok után most árvizek sújtották Chilét (Forrás: ibtimes.co.uk)
hirdetés

A heves esőzések és földcsuszamlások következtében szennyeződött a Chile fővárosának vízellátását biztosító folyó, így aztán a hatóságoknak mintegy négymillió ember ivóvízellátását kellett szüneteltetnie Santiagóban. A szokatlanul nagy esőzések még a szombati napon vették kezdetüket, és olyan áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezettek, amelyek következtében a föld mellett különböző hordalékok és törmelékek kerültek a folyó vizébe.

A helyi hatóságok szerint a Maipo folyóból származó vízkészlet visszatartására addig van szükség, amíg a folyó vize ki nem tisztul.

Az ideiglenes vízhiány miatt az emberek palackozott vizeket kezdtek felhalmozni otthonaikban, a hatóságok pedig eközben arra szólították fel az éttermeket, vendéglátó helyeket és a vállalkozásokat, hogy egyelőre ne nyissanak ki. A hatóságok emellett a hétfői napon elrendelték az iskolai tanítás szüneteltetését is.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel továbbá elérhetővé tettek néhány vízcsapot, illetve vízforrásokat is, ahol a lakosság nagy része vödrökkel és edényekkel sorakozik fel, hogy vizet gyűjtsön magának.

A fővárosban kialakult ivóvízhiány mellett ugyanakkor a szélsőséges időjárás másként is megnehezíti a helyiek életét – a hatóságok szerint an Andokból lezúduló víztömeg számos utat tett átjárhatatlanná, és helyi lakosok ezreit zárta el a külvilágtól.

A Santiagói Régió kormányzója, Claudio Orrego elmondta:

„Nagyjából 1,45 millió háztartásról beszélünk, amelyeket érint a vízellátás szüneteltetése, ami összesen 30 kerületben jelent majd teljes vagy részleges korlátozást. Továbbra sem tudjuk, hogy mikor indíthatjuk újra a vízellátást. Nem tudjuk garantálni a szolgáltatás újraindítását addig, amíg a Maipo folyó ki nem tisztul”.

Claudio Orrego szerint a vízellátás szüneteltetése a város 6,5 milliós lakosságának mintegy 60 százalékát, összesen megközelítőleg 3,9 millió embert érint.

Elmondásuk szerint az ivóvíz-szolgáltatás újraindítása nagyban függ az időjárási körülményekről és a hegység felett vonuló, a heves esőzéseket okozó viharok alakulásától.

Az áradások következtében a belügyminisztérium közlése szerint eddig már legalább négy ember vesztette életét Chilében, és további hat ember tűnt el az esőzésekkel összefüggésben.

Az ország középső régiójában a korábbi hónapokban aszály, illetve heteken át halálos bozóttüzek is pusztítottak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen