hirdetés
Külföld

A migrációs válság gyermekáldozatainak fokozottabb védelmét szorgalmazza az Európa Tanács

A migrációs válság gyermekáldozatainak fokozottabb védelmét szorgalmazza a szexuális kizsákmányolástól hétfőn kiadott jelentésében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet, az Európa Tanács (ET). A testület Magyarországtól jogszabályi módosításokat kér.
Menekült gyerekek Menedékkérő gyerekek Franciaországban (Forrás: france24.com)
hirdetés

Az ET azt teszi szóvá, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolás elleni védelméről szóló, úgynevezett lanzarotei egyezmény részes államaiban nincs átfogó adatgyűjtés erről a kérdésről, nem megfelelőek a befogadó központok körülményei, gondok vannak a kormeghatározással és az áldozatok azonosításával.

Egyesített adatok hiányában a szervezet az Gyermekügyi Ombudsmanok Európai Hálózatának adataira támaszkodik, melyek szerint 2015-ben 337 ezer gyermeket regisztráltak az ET tagállamaiban menedékkérőként, közülük 88 300-an kísérő nélkül érkeztek. A jelentés külön kiemeli, hogy a 41 vizsgált ország közül csak nagyon kevés tudott adatokat szolgáltatni a szexuális kizsákmányolás áldozatává vált menedékkérő gyerekekről. A többi ország vagy azt állította, hogy ilyen eset nem történt, vagy azt, hogy nincsenek ilyen adatai.

A legtöbb ország viszont elismerte, hogy vélhetően a hivatalos adatokban szereplőnél több gyermek válik szexuális bűncselekmény áldozatává, mint amennyi a hivatalos adatokban szerepel, ám egyrészt vagy nincs megfelelő kapacitás az ilyen ügyek kezelésére vagy az áldozatok nem is jelentik, hogy mi történt velük.

"Világos, hogy a menekültválság mekkora terhet rak a tagállami hatóságokra. Ugyanakkor azt szorgalmazzuk, hogy a kormányok civil szervezetekkel együttműködve teremtsék meg a hatékony adatgyűjtés lehetőségét, és hozzanak létre gyermekbarát támogató szolgálatokat"

- húzta alá Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács norvég főtitkára, aki szerint így többen jelentenék, hogy bántották őket, és az áldozatok azonosítása is hatékonyabb volna.

A jelentés és az ET sajtóközleménye kiemeli, hogy Magyarország a lanzarotei egyezmény egyetlen részes állama, amely nem alkalmazza azt az elvet, hogy bizonytalanság esetén a menedékkérőket mindaddig kiskorúnak kell tekinteni, míg a kormeghatározás le nem zárul. Azt is aláhúzza ugyanakkor a dokumentum, hogy Magyarország az egyezménynek megfelelően kiskorúnak tekinti a menedékkérőket, ha a kormeghatározás sem hoz biztos eredményt.

Megjegyzi mindazonáltal a jelentés, hogy aki kiskorúnak vallja magát, annak Magyarországon egy tavalyi törvénymódosítás értelmében magának kell állnia a kormeghatározás költségeit. Az ET illetékes bizottsága azt kéri Magyarországtól, hogy hajtsa végre az ahhoz szükséges módosításokat, hogy a menedékkérőket már az életkor ellenőrzésének ideje alatt tekintsék kiskorúnak, s kapja meg az ennek megfelelő védelmet. A bizottság szerint enélkül a kiskorúak védtelenek és kiszolgáltatottak.

Az úgynevezett Lanzarote Bizottság emellett arra kéri a tagállamokat, hogy igyekezzenek azonosítani azokat a felnőtteket, akik gyermek menedékkérőket kísérnek, nehogy így váljanak kiskorúak szexuális kizsákmányolás áldozataivá. Emellett a szervezet azt is szorgalmazza, hogy a hatóságok folyamatosan ellenőrizzék azokat, akik a kiskorú menedékkérőkkel dolgoznak, legyenek akár főállású szakemberek, akár önkéntesek.

Az ET bizottsága kiemeli azt is, hogy a gyerekeket sok helyen nem megfelelő helyen helyezik el, sportcsarnokokban, használaton kívüli laktanyákban, átmeneti szállásokon, és ahol felnőttekkel vannak összezsúfolva, nem megfelelőek a világítási viszonyok vagy osztozniuk kell felnőttekkel a mosdón és a zuhanyzón, ott kiemelten kiszolgáltatottak.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Torontóban gyalogosok közé hajtottak, az indíték egyelőre nem ismert

Torontóban gyalogosok közé hajtottak, az indíték egyelőre nem ismertGeorge H. Bush volt amerikai elnököt intenzív osztályon ápolják

George H. Bush volt amerikai elnököt intenzív osztályon ápoljákTöbb mint 600 kiskorú menedékkérő tűnt el tavaly Belgiumban

Több mint 600 kiskorú menedékkérő tűnt el tavaly Belgiumbanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen