Külföld

A világon a fiatal gyerekek haláláért az esetek negyedében a szennyeződés tehető felelőssé

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szennyezett víz és levegő, illetve a nem megfelelő higiéniás viszonyok minden évben mintegy 1,7 millió gyermek halálért tehetőek felelőssé.
Gyerek szmogban A fiatal gyerekek immunrendszerét még nagyon nagy mértékben terheli a légszennyezettség (Forrás: cbc.ca)

Az öt év alatti gyermekek körében bekövetkező haláleseteknél átlagosan minden négyből egyet a szennyeződés okoz a WHO jelentései szerint. A vezető okokként a szennyezett levegőt, a nem biztonságos vizet, illetve a nem megfelelő higiéniás körülményeket nevezték meg.

A jelentések szerint a szennyezett környezet évente 1,7 millió gyermek halálát okozza, pedig sok halálesetet meg lehetne előzni olyan lépésekkel, amelyekről már ismert, hogy pozitív a hatásuk – ilyen például a tisztább tüzelőanyagok biztosítása annak érdekében, hogy legalább a beltéri légszennyezettség mértéke csökkenjen.

„A szennyezett környezet halálos, különösképpen a gyerekeknek. A fejlődő szerveik és immunrendszerük, valamint a kisebb testük és légutuk különösen is sérülékennyé teszik őket a szennyezett vízzel, illetve levegővel szemben” – mondta a WHO vezérigazgatója, Dr. Margaret Chan.

A szennyeződések okozta károk már az anyaméhben kezdhetnek jelentkezni, ugyanis növelhetik a koraszülés esélyét. A születés után pedig a tüdőgyulladás kockázatát növeli a légszennyezettség, ami az öt éven aluli gyerekek esetében továbbra is egy jelentős haláloknak számít, ráadásul olyan, a gyerekeket egész életükben kísérő betegségek kialakulásához is vezethet, mint például az asztma. Ugyancsak növelheti a szívbetegség, a stroke, illetve a rák kialakulásának kockázatát a levegő szennyezettsége.

A WHO jelentésében egy átfogó vizsgálatot mutatnak be az egészségtelen környezet hatásaitól, és egyben az derül ki belőle, hogy mintegy 570 ezer öt éven aluli gyerek hal meg évente légzőszervi betegségek – például tüdőgyulladás –, és másik 361 ezer gyerek hasmenés következtében, amit a szennyezett víz és nem megfelelő higiéniai körülmények idéznek elő.

A WHO becslése szerint az öt éves, vagy ennél idősebb gyerekek 11-14 százaléka jelenleg asztmás tünetektől szenved, és az esetek felében ezek a légszennyezettséggel vannak összefüggésben. Emellett a jelentés szerint a hőmérséklet emelkedésével és a szén-dioxid szintjének növekedésével rosszabbodhat az asztmások helyzete.

Októberben az UNICEF úgy becsülte, hogy a gyerekek 90 százaléka, vagyis majdnem 2 milliárd gyermek olyan területen él, ahol a szabadban levegő szennyezettsége meghaladja a WHO által meghatározott egészségügyi határértéket. Mintegy 300 millió gyermek pedig olyan területen él, ahol szélsőséges mértékben szennyezett a levegő, és a mérgező összetevők aránya több mint hatszorosa a határértéknek.

Májusban a WHO bejelentette, hogy ijesztő mértékben növekedik a világon a légszennyezettség szintje, és immár a szegényebb országok városai lényegében kivétel nélkül, a gazdagabb országok városai pedig több mint felerészt egészségtelen levegőjűek.

Egy 2015-ös kutatás szerint évente több mint 3 millió ember korai elhalálozásához vezet a levegő szennyezettsége, vagyis ez a tényező több ember halálát okozhatja, mint a malária és a HIV/Aids együttesen. Dr. Margaret Chan a BBC-nek hétfőn azt mondta, hogy a légszennyezettség az egyik legkárosabb globális közegészségügyi kockázat, és sokkal nagyobb léptékű fenyegetettségről van szó, mint amit például az ebola vagy a HIV jelent.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen