hirdetés
Külföld

Tömegsírt találtak Moszulnál

Moszul közelében tömegsírt találtak az iraki erők közlése szerint a Badoush börtön területén. A tömegsírban akár több mint 500 ember maradványai is lehetnek.
Iraki katona és civilek Badoush településen Iraki katona és civilek Badoush településen - A kép illusztráció (Forrás: middleeasteye.net)
hirdetés

A Hashf al-Shaabi nevű, síiták által vezetett haderő szerint a tömegsírban talált áldozatok „civil fogvatartottak” voltak, akiket a magát Iszlám Államnak nevező szervezet ölt meg. A dzsihádista szervezet a feltételezések szerint akár 600 rabot is megölhetett, amikor 2014-ben átvette az ellenőrzést Moszul felett. A megölt fogvatartottak többsége síita muszlim volt.

A Badoush börtönt korábban ezen a héten foglalták vissza az iraki erők és szövetségeseik.

A Hashd al-Shaabi nevű félkatonai szervezet a szombati napon azt mondta, hogy a „hatalmas tömegsír” összesen közel 500 civil fogvatartott holttestét rejtette, akiket az Iszlám Állam tagjai végeztek ki, mialatt Moszult uralták.

Egyelőre nem erősítették meg a tömegsírban talált holttestek számát, ugyanakkor a Human Rights Watch egy 2014-es jelentése szerint több száz, a börtönben fogvatartott férfit mészároltak le az Iszlám Állam fegyveresei ekkor.

A túlélők az emberi jogi szervezetnek azt mondták, hogy 2014 júniusában közel 1500 rabot tereltek össze a szélsőségesek, majd teherautón szállították őket megközelítőleg 2 kilométerrel távolabb egy elszigetelt, sivatagos területre.

A Human Rights Watch jelentése szerint az Iszlám Állam fegyveresei különválasztották a síita, keresztény és szunnita rabokat, akiket ezután arra kényszerítettek, hogy egy szakadékhoz menjenek, és ott térdeljenek le annak szélére.

A túlélők – akik vagy azért menekültek meg, mert halottnak álcázták magukat, vagy mert más, lelőtt elítéltek holtteste rájuk esett, és ezért nem lőtték le őket – azt mondták, hogy a síita fogvatartottakat a fejükön vagy a hátukon érte a szélsőségesek által leadott lövés.

Az iraki hadsereg 9. páncélos hadosztálya a szövetségeseivel együttműködve a szerdai napon foglalta vissza a Moszul nyugati részén található Badoush börtönt. Az iraki erők egy közleményt is nyilvánosságra hoztak, amelyben azonban nem tettek említést arról, hogy találtak-e olyan személyt, akit az Iszlám Állam tartott fogva.

Az iraki kormány októberben indította el a Moszul visszafoglalását célzó hadműveletet, majd januárra sikerült a keleti városrészt felszabadítania. Jelenleg a nyugati, jóval sűrűbben lakos városrész visszafoglalásáért küzdenek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen