hirdetés
Külföld

Űrkutatással a szegénység ellen - vajon hová tart Egyiptom?

A 4 éve, puccsal hatalomra jutott, s akkor még rendkívül népszerű egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, meglepő módon kívánja orvosolni országa szegénységgel kapcsolatos problémáit: űrprogramot indít.
Egyiptomi űrprogram „Kenyér vs. űr”, sokan nem osztják a kormány véleményét (Forrás: Napi.hu)
hirdetés

Egyiptomban a gazdaság meglehetős mélypontokat él át mostanában, nagy az elszegényedés, s az élelmiszerárak is az egekbe szöktek. Olyannyira súlyos a helyzet, hogy tavaly a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 12 milliárd dolláros segítséget is kaptak a gazdaság megmentésére, különben a szegény rétegek nem tudták volna megvenni maguknak még az alapvető élelmiszereket sem, ami minden bizonnyal tömegtüntetések sorához, káoszhoz vezetet volna.

A kormány nagyprojektekkel igyekezett az utóbbi években megoldani a helyzetet. Ezek egyike volt például, hogy 2014-ben kiszélesítette a Szuezi-csatornát, azaz a régi mellé egy teljesen újat épített, úgy tervezve, hogy nem csak megtérül majd a több milliárd dolláros építési költség, hanem 2024-től már akár 13 milliárd dollár bevételt is hoz majd a költségvetésbe évente, ám egyenlőre inkább csökkennek a bevételek a csatornán, mintsem emelkednének.

Egy anonim egyiptomi úgy fogalmazott:

„Egyiptomról olyan kép él az emberekben, mintha Bécs lenne. Ha viszont lemegyünk az utcára, akkor inkább Szomália unokatestvérét látjuk... A politikusok szerint Egyiptom fejlődik, így sokszor felesleges projektekre költik a pénzt, miközben az oktatás színvonala a lehető legalacsonyabb.”

Márpedig a nagyprojektek folytatódnak, a legújabb az űrprogram, melyet éppen az IMF hitel felvételének hónapjában, azaz tavaly augusztus 3-án jelentett be az egyiptomi kormány, azzal a magyarázattal, hogy annak sikeressége segíthet feltérképezni az országban még ismeretlen, s így feltáratlan föld alatti kincseket, mint amilyen az olaj, vagy bizonyos ásványok, s ez megoldhatja a válság közeli helyzetet.

Egyiptomi szatelitEgyiptom 2007-ben az ukránokkal együttműködve lőtte ki az első állami műholdját (Forrás: Blogspot.com)

Ennek ellenére, míg sokan úgy vélik:

„Kenyér vs. űr”

a valós helyzet, addig Mohamed Adel-Yehia, az egyiptomi űrprogram vezetője úgy vélekedik a program fő céljaként megjelölt kincsek feltárásával kapcsolatban:

„Márpedig ezek kiaknázása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elő tudjuk állítani azt a szelet kenyeret”

Akárhogy is, csakis az idő az, amely képes lesz eldönteni azt, hogy vajon az egyiptomi kormány tud valamit, amit sokak nem, vagy éppen ellenkezőleg, s egy újabb bedőlt nagyprojekt lesz a dologból? Annyi biztos, hogy hamarosan ki fog derülni, s csak remélhetjük, hogy az előbbiről van szó!Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszterLemond Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter

Lemond Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszterhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen