Külföld

Űrkutatással a szegénység ellen - vajon hová tart Egyiptom?

A 4 éve, puccsal hatalomra jutott, s akkor még rendkívül népszerű egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, meglepő módon kívánja orvosolni országa szegénységgel kapcsolatos problémáit: űrprogramot indít.
Egyiptomi űrprogram „Kenyér vs. űr”, sokan nem osztják a kormány véleményét (Forrás: Napi.hu)

Egyiptomban a gazdaság meglehetős mélypontokat él át mostanában, nagy az elszegényedés, s az élelmiszerárak is az egekbe szöktek. Olyannyira súlyos a helyzet, hogy tavaly a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 12 milliárd dolláros segítséget is kaptak a gazdaság megmentésére, különben a szegény rétegek nem tudták volna megvenni maguknak még az alapvető élelmiszereket sem, ami minden bizonnyal tömegtüntetések sorához, káoszhoz vezetet volna.

A kormány nagyprojektekkel igyekezett az utóbbi években megoldani a helyzetet. Ezek egyike volt például, hogy 2014-ben kiszélesítette a Szuezi-csatornát, azaz a régi mellé egy teljesen újat épített, úgy tervezve, hogy nem csak megtérül majd a több milliárd dolláros építési költség, hanem 2024-től már akár 13 milliárd dollár bevételt is hoz majd a költségvetésbe évente, ám egyenlőre inkább csökkennek a bevételek a csatornán, mintsem emelkednének.

Egy anonim egyiptomi úgy fogalmazott:

„Egyiptomról olyan kép él az emberekben, mintha Bécs lenne. Ha viszont lemegyünk az utcára, akkor inkább Szomália unokatestvérét látjuk... A politikusok szerint Egyiptom fejlődik, így sokszor felesleges projektekre költik a pénzt, miközben az oktatás színvonala a lehető legalacsonyabb.”

Márpedig a nagyprojektek folytatódnak, a legújabb az űrprogram, melyet éppen az IMF hitel felvételének hónapjában, azaz tavaly augusztus 3-án jelentett be az egyiptomi kormány, azzal a magyarázattal, hogy annak sikeressége segíthet feltérképezni az országban még ismeretlen, s így feltáratlan föld alatti kincseket, mint amilyen az olaj, vagy bizonyos ásványok, s ez megoldhatja a válság közeli helyzetet.

Egyiptomi szatelitEgyiptom 2007-ben az ukránokkal együttműködve lőtte ki az első állami műholdját (Forrás: Blogspot.com)

Ennek ellenére, míg sokan úgy vélik:

„Kenyér vs. űr”

a valós helyzet, addig Mohamed Adel-Yehia, az egyiptomi űrprogram vezetője úgy vélekedik a program fő céljaként megjelölt kincsek feltárásával kapcsolatban:

„Márpedig ezek kiaknázása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elő tudjuk állítani azt a szelet kenyeret”

Akárhogy is, csakis az idő az, amely képes lesz eldönteni azt, hogy vajon az egyiptomi kormány tud valamit, amit sokak nem, vagy éppen ellenkezőleg, s egy újabb bedőlt nagyprojekt lesz a dologból? Annyi biztos, hogy hamarosan ki fog derülni, s csak remélhetjük, hogy az előbbiről van szó!Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen