hirdetés
Külföld

Csökkent a bebörtönzöttek száma Európában, de sok létesítmény továbbra is túlzsúfolt

Csökkent a bebörtönzöttek száma 2015-ben Európában, a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága azonban továbbra is komoly problémát jelent a kontinens számos országában, köztük Magyarországon is - derült ki az Európa Tanács (ET) kedden közzétett friss jelentéséből.
Börtön Magyarországon is komoly problémát jelent a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága (Forrás: mirror.co.uk)
hirdetés

A Lausanne-i Egyetem által az ET számára készített éves statisztikai összeállítás szerint 2015-ben nagyjából 1,4 millió ember raboskodott az európai börtönökben, ami 6,8 százalékkal, mintegy százezer fővel kevesebb, mint a korábbi évben volt.

Az adatfelvétel időpontjában Magyarországon 17 773 ember töltötte a szabadságvesztését, miközben a börtönök kapacitása csak 13 736 főre volt elegendő, ami 129,4 százalékos helykihasználást jelent, ez pedig Macedónia és Spanyolország után a harmadik legmagasabbnak számított Európában a jelentés szerint.

Ami a százezer lakosra jutó bebörtönzöttek számát illeti, az általában a volt Szovjetunió utódállamaiban volt a legmagasabb és Skandináviában a legalacsonyabb. Az Európa Tanács tagállamaiban átlagosan regisztrált 115,7-tel szemben Oroszországban százezer lakosra 439,2 rab jutott, ezt Litvánia, Grúzia és Azerbajdzsán követte, százezer lakosonként 277,7, 274,6, illetve 249,3 rabbal. A skála ellentétes végén Hollandia (53), Finnország (54,8), Dánia (56,1) és Svédország (58,6) található. Magyarországon ez az arány 180,8 volt a korábbi 185-tel szemben.

"Üdvözöljük a bebörtönzöttek számának csökkenését. Az alternatív büntetések nem vezetnek feltétlenül a bűnözési ráta emelkedéséhez, de elősegítik a bűnelkövetők visszailleszkedését a társadalomba és a túlzsúfoltság felszámolását" - mondta Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára.

A strasbourgi székhelyű intézmény friss helyzetértékelése szerint ugyanakkor a csökkenés ellenére összességében nem volt előrelépés a börtönök túlzsúfoltságának mérséklésében. Túlzsúfoltság a vizsgált negyvenöt európai ország közül tizenötben volt tapasztalható. A börtönök kihasználtsága a kontinensen átlagosan 93,7 százalékos volt a 2014-es 93,6-tal szemben.

A vizsgált időszakban

 • Macedóniában volt a legnagyobb a túlzsúfoltság 138,2 százalékos kihasználtsággal, ezt
 • Spanyolország (133,1),
 • Magyarország (129,4),
 • Belgium (127),
 • Albánia (119,6) és
 • Franciaország (113,4) követte.

2014-ben még Magyarország állt a lista élén 142 százalékos helykihasználással. A legkedvezőbb arány Andorrában és San Marinóban mutatkozott, ahol a börtönök mintegy kétharmada kihasználatlan volt.

A vizsgált országok közül a legkevesebb tér

 • Magyarországon jutott egy rabra (2,8 négyzetméter), ezt követte
 • Macedónia (2,9),
 • Észtország (3),
 • Moldova (3,4) és
 • Szlovákia (3,5).

Összességében a fogvatartottak 22,6 százaléka volt külföldi állampolgár 2015-ben Európában. A külföldiek legmagasabb arányát, 100 százalékot San Marinóban mutatták ki, a legkevesebb külföldi pedig román börtönökben raboskodott, amelyekben a foglyoknak mindössze egy százaléka nem volt román állampolgár. A női rabok aránya átlagosan 5,4 százalék volt.

Abban a tekintetben, hogy az egyes országok mennyi pénzt fordítottak egy rab egynapi börtönben tartására, nagy szórást mutatnak a 2014-es adatok. Az európai átlag 101,8 euró volt, de ez úgy állt össze, hogy a legkisebb összeget erre fordító Grúziában csak 5,66 euró, Németországban mintegy 129 euró, Norvégiában 348 euró, San Marinóban pedig 480 euró volt. A magyarországi adat 26,57 euró. A felmérésben részt vevő országokban több mint 21 milliárd eurót fordítottak a rabok ellátására 2014-ben.

A vizsgált időszakban az elítéltek 18,7 százaléka kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt ült börtönben, ezt a lopás követte 16,2 százalékkal, illetve az emberölés 13,2-vel és a rablás 12,6-tal. A büntetések átlagos hossza hét hónap volt.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Zavargásba fulladt egy olasz antifasiszta tüntetés

Zavargásba fulladt egy olasz antifasiszta tüntetéshirdetés
Fegyveres bankrablási kísérlet történt Párizsban

Fegyveres bankrablási kísérlet történt PárizsbanNikolas Cruz beismerte a lövöldözés elkövetését

Nikolas Cruz beismerte a lövöldözés elkövetésétAz amerikai szenátusban elvetették a bevándorlási törvényjavaslatokat

Az amerikai szenátusban elvetették a bevándorlási törvényjavaslatokat


USA,     SZENÁTUS,     DONALD TRUMP

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen