hirdetés
Külföld

Jogi személyként ismertek el egy folyót Új-Zélandon

Új-Zélandon jogi személyként viselkedhet egy, a maorik által tisztelt folyó a parlament döntésének értelmében. Alighanem ez a világon az első olyan eset, amikor egy folyót jogi személyként ismernek el.
Whanganui folyó A Whanganui folyó nagyon fontos a helyi őslakosok számára (Forrás: takepart.com)
hirdetés

A szerdán elfogadott új szabályozás egyszerre tartalmazza a nyugati jogi gyakorlat, illetve a maori hagyományok elemeit. A parlament döntése értelmében a Whanganui folyó immár hivatalosan is élő entitásnak minősül.

„(A folyónak) saját jogi személyisége lesz minden olyan, ehhez kapcsolódó joggal, feladattal és kötelezettséggel, ami a jogi személyek esetében fennáll. (...) Egyedi a megközelítés, hogy jogi személyiséget biztosítsunk egy folyónak.” – mondta Chris Finlayson főügyész.

A maorik által Te Awa Tupua néven nevezett folyó Új-Zéland harmadik leghosszabb folyója, a főügyész pedig elmondta, hogy a helyi maori törzs már hosszú ideje küzdött azért, hogy érvényesíthessék jogaikat a folyót illetően. Elmondása szerint már az 1870-es évekre nyúlik vissza ennek a vitának a gyökere, amivel együtt ez az ország leghosszabb ideje nyúló jogvitája.

A főügyész ismertette, hogy az új törvény elismeri a „mély spirituális kötődést, amely a helyi maori törzset az ősi folyójukhoz, a Whanganui folyóhoz köti.

MaorikElismerik a „mély spirituális kötődést, amely a helyi maori törzset a Whanganui folyóhoz köti (Forrás: independent.co.uk)

A folyót immár teljes egészében egy élő entitásként ismerték el, amely a hegyvidéki forrásaitól egészen a tengerig egy egységnek tekinthető, és ebbe bele kell érteni a holtágakat, mellékfolyókat és a folyó minden fizikai és metafizikai elemét is.

A gyakorlatban a szabályozás annyit tesz, hogy a jogi eljárások alkalmával a folyót képviselhetik olyan módon, hogy két ügyvéd védi az érdekeit – akik egyike a kormánytól, a másik ügyvéd pedig a maori törzstől érkezik.

Emellett az érintett maori törzs 80 millió új-zélandi dollárt is kapott a kormánytól a hosszadalmas jogi küzdelmeket követően, illetve újabb 30 millió új-zélandi dollárt arra, hogy a folyó egészségét fenntartsák.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen