hirdetés
Külföld

Rózsaszín taxikat indítanak Pakisztánban a nők részére

Pakisztán legnépesebb városában, Karacsiban egy olyan új taxiszolgáltatást indítanak, amely a remények szerint segíthet megakadályozni, hogy a nők zaklatásnak legyenek kitéve utazás közben. Egyes meglátások szerint ugyanakkor nem éppen egy „megfizethető” megoldásról van szó, így az továbbra sem teszi lehetővé, hogy például több nő találjon munkát magának a városban.
Rózsaszín taxi A rózsaszín taxik sofőrjei mind nők lesznek (Forrás: timesofislamabad.com)
hirdetés

Az új taxiszolgáltatás célja az, hogy megelőzze, hogy szexuális zaklatás áldozataivá váljanak a nők Pakisztán legnépesebb városában, egyben kiemelkedő kereskedelmi központjában, Karacsiban.

Csütörtöktől lesz elérhető az újfajta, „rózsaszín taxinak” nevezett szolgáltatás, amelyet a nők többféleképpen is megrendelhetnek, így például telefonon, mobilalkalmazáson, SMS-en keresztül, de még az utcán várakozó taxikat is igénybe vehetik. A rózsaszín taxik sofőrjei természetesen maguk is nők, akik jól felismerhető „egyenruhát” kapnak.

„A sofőrjeink rózsaszín kendőt és fekete kabátot viselnek egyenruhaként. Vannak közöttük családanyák, fiatal nők és diákok is” – mondta a Paxi taxiszolgáltatás vezérigazgatója, Ambreen Sheikh a Thomson Reuters Alapítványnak.

A vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a „rózsaszín taxik” az elkövetkező három-négy hónapban már Lahorban és Iszlámábádban is elérhetővé válnak majd.

Ez ráadásul már nem is az első olyan alkalom, amikor hasonló szolgáltatást vezetnek be, hiszen tavaly decemberben a Careem nevű vállalat is összesen hét női sofőrt alkalmazott az Uberéhez hasonló szolgáltatása keretében Karacsiban és Lahorban.

Női taxiSajnálatos módon nem éppen egy általánosságban megfizethető lehetőségről van szó (Forrás: thenews.com.pk)

A taxiszolgáltatás létrehozásával valójában egy nagyon is mindennapi jelenségre reagálnak, hiszen Karacsi város forrásközpontja szerin tavaly azoknak a nőknek, akik a tömegközlekedési eszközöket, például buszokat vették igénybe, 55 százaléka mondta azt, hogy nem érezte magát biztonságban, illetve szexuális zaklatásnak volt kitéve Karacsiban. A város néhány keleti része bizonyult a legkevésbé biztonságosnak a női utasok számára.

Noor Jehan, a Paxi vállalat egyik új sofőrje elmondta, hogy első munkahelyén egy háztartásban segédkezett, majd pedig női alkalmazója sofőrje lett. Meglátása szerint szükség volt már egy ilyen taxiszolgáltatásra, a legtöbb nő ugyanis a városban többször is elgondolkozik, mielőtt esetlegesen egy férfi által vezetett járműbe ülne.

Egy Karacsiban dolgozó újságíró, Zebunnisa Burki ezzel szemben úgy látja, hogy a városban nagyon sok nő nem engedheti meg magának, hogy taxival utazzon.

Bár maga is fontosnak látja, hogy a „nőbarát közlekedés” lehetőségét előremozdítsák a nők mobilitásának érdekében, továbbra sem gondolja, hogy több nő tudna nap mint nap munkába járni az olyan megoldások hatására, amilyen a „rózsaszín taxi”. Mindennek az az oka, hogy a nők a keresetükből nem igazán tudnák kifizetni a magántaxival való közlekedést nap mint nap.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszterLemond Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter

Lemond Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszterhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen