Külföld

Rózsaszín taxikat indítanak Pakisztánban a nők részére

Pakisztán legnépesebb városában, Karacsiban egy olyan új taxiszolgáltatást indítanak, amely a remények szerint segíthet megakadályozni, hogy a nők zaklatásnak legyenek kitéve utazás közben. Egyes meglátások szerint ugyanakkor nem éppen egy „megfizethető” megoldásról van szó, így az továbbra sem teszi lehetővé, hogy például több nő találjon munkát magának a városban.
Rózsaszín taxi A rózsaszín taxik sofőrjei mind nők lesznek (Forrás: timesofislamabad.com)

Az új taxiszolgáltatás célja az, hogy megelőzze, hogy szexuális zaklatás áldozataivá váljanak a nők Pakisztán legnépesebb városában, egyben kiemelkedő kereskedelmi központjában, Karacsiban.

Csütörtöktől lesz elérhető az újfajta, „rózsaszín taxinak” nevezett szolgáltatás, amelyet a nők többféleképpen is megrendelhetnek, így például telefonon, mobilalkalmazáson, SMS-en keresztül, de még az utcán várakozó taxikat is igénybe vehetik. A rózsaszín taxik sofőrjei természetesen maguk is nők, akik jól felismerhető „egyenruhát” kapnak.

„A sofőrjeink rózsaszín kendőt és fekete kabátot viselnek egyenruhaként. Vannak közöttük családanyák, fiatal nők és diákok is” – mondta a Paxi taxiszolgáltatás vezérigazgatója, Ambreen Sheikh a Thomson Reuters Alapítványnak.

A vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a „rózsaszín taxik” az elkövetkező három-négy hónapban már Lahorban és Iszlámábádban is elérhetővé válnak majd.

Ez ráadásul már nem is az első olyan alkalom, amikor hasonló szolgáltatást vezetnek be, hiszen tavaly decemberben a Careem nevű vállalat is összesen hét női sofőrt alkalmazott az Uberéhez hasonló szolgáltatása keretében Karacsiban és Lahorban.

Női taxiSajnálatos módon nem éppen egy általánosságban megfizethető lehetőségről van szó (Forrás: thenews.com.pk)

A taxiszolgáltatás létrehozásával valójában egy nagyon is mindennapi jelenségre reagálnak, hiszen Karacsi város forrásközpontja szerin tavaly azoknak a nőknek, akik a tömegközlekedési eszközöket, például buszokat vették igénybe, 55 százaléka mondta azt, hogy nem érezte magát biztonságban, illetve szexuális zaklatásnak volt kitéve Karacsiban. A város néhány keleti része bizonyult a legkevésbé biztonságosnak a női utasok számára.

Noor Jehan, a Paxi vállalat egyik új sofőrje elmondta, hogy első munkahelyén egy háztartásban segédkezett, majd pedig női alkalmazója sofőrje lett. Meglátása szerint szükség volt már egy ilyen taxiszolgáltatásra, a legtöbb nő ugyanis a városban többször is elgondolkozik, mielőtt esetlegesen egy férfi által vezetett járműbe ülne.

Egy Karacsiban dolgozó újságíró, Zebunnisa Burki ezzel szemben úgy látja, hogy a városban nagyon sok nő nem engedheti meg magának, hogy taxival utazzon.

Bár maga is fontosnak látja, hogy a „nőbarát közlekedés” lehetőségét előremozdítsák a nők mobilitásának érdekében, továbbra sem gondolja, hogy több nő tudna nap mint nap munkába járni az olyan megoldások hatására, amilyen a „rózsaszín taxi”. Mindennek az az oka, hogy a nők a keresetükből nem igazán tudnák kifizetni a magántaxival való közlekedést nap mint nap.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen