Külföld

Több mint 200 migráns fulladhatott tengerbe

Több mint 200 migráns fulladhatott a tengerbe, amikor elsüllyedt két csónak Líbia partjainál – közölte egy spanyol segélyszervezet.
Migránsok egy csónakon A kép illusztráció (Forrás: euractiv.com)

A Proactiva Open Arms nevű szervezet a közlése szerint öt olyan holttestet emelt ki a tengerből, amelyek két elsüllyedt csónak körül voltak a vízben. A két csónak megállapításuk szerint akár egyenként is több mint 100 embert szállíthatott.

Laura Lanuza, a szervezet egy tagja azt mondta, hogy Földközi-tengerről öt fiatal férfi holttestét emelték ki, akik látszólag a vízbe fulladtak. Az olasz partiőrség egy szóvivője, amely szervezet a mentő csoportokkal együttműködik, megerősítette az öt halálesetet.

A BBC megkeresésére ugyanakkor elmondta, hogy nem tudja megerősíteni azokat a becsléseket, amelyeket a Proactiva Open Arms a csónakokon utazók és elhunytak számáról tett, egyben azt mondta, hogy nem érkezett vészjelzés egyik elsüllyedt csónakról sem.

Laura Lanuza úgy véli, hogy legalább 240 migráns veszthette életét a csónakok elsüllyedésének következtében, ugyanis az embercsempészek gyakran túlzsúfolják az ilyen csónakokat.

„Öt, a tengerből kiemelt holttestet vettünk a fedélzetre, de egyetlen élő személyt sem. Ez a nyers valóság arról a szenvedésről, amely Európában láthatatlan marad” – írta az esettel kapcsolatban a csoport a Facebook-oldalán.

Ebben az évben a korábbinál jóval többen indultak útnak Líbiából Európa felé, aminek oka részben az lehet, hogy a Törökország és az Európai Unió között kötött megállapodás értelmében a Görögországba tartó tengeri útvonalat lezárták.

Az olasz partiőrség elmondása szerint az elmúlt néhány napban több mint negyven mentési műveletben működött közre.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pedig azt mondta, hogy több mint 20 ezer migráns érkezett Olaszországba eddig 2017-ben, és mintegy 560 ember halhatott meg vagy tűnhetett el a becslések szerint az útvonalon.

Tavaly ugyanakkor az év első három hónapjában ennél valamivel kevesebben (19 ezer fő) érkeztek, és jelentősen kevesebben (350 fő) haltak meg.

Joel Millman, a szervezet szóvivője korábban azt mondta: annak ellenére hogy a március még véget sem ért, máris hatalmas tömegek érkeznek, amihez hasonlót korábban még nem láttak a Földközi-tengeren az adott időszakban. Elmondása szerint tavasszal jellemzően többen érkeznek, ugyanakkor

„az már nem jellemző, hogy a számuk ilyen magas legyen ilyen korán és emellett ilyen sok haláleset kísérje (az érkezésüket)”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen