hirdetés
Külföld

Előrehozott választásokat tarthatnak az Egyesült Királyságban

Theresa May brit miniszterelnök azt jelentette be, hogy június nyolcadikán előrehozott parlamenti választásokat terveznek az országban.
Theresa May Az előrehozott választásokhoz az Alsóház kétharmados támogatására van szükség (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

Theresa May szerint Nagy-Britanniának bizonyosságra, stabilitásra és egy erős vezetésre van szüksége az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazást követően. A döntést a brit miniszterelnök azzal magyarázta, hogy

„az ország ugyan összeáll, de Westminster nem”.

A tervezett előrehozott választásról a szerdai napon szavaznak majd az Alsóházban, ahol kétharmados támogatottságra van szükség előrehozott választáshoz. A jelenlegi parlament mandátuma 2020-ban járt volna le.

May az előrehozott választással kapcsolatos megváltozott megítélését azzal magyarázta, hogy

„arra a következtetésre jutott, hogy ennek a választásnak a megtartása az egyedüli mód a bizonyosság és biztonság garantálására az elkövetkező évekre nézve”.

May a pártokat azzal vádolta, hogy olyan „játszmákat játszanak”, amelyek kockára tehetik, hogy a Brexitből sikeresen jöjjön ki az ország, és amelyek „káros bizonytalanságot és instabilitást hozhatnak az országba”.

„Tehát egy általános választásra van szükségünk, és most van rá szükségünk. Ebben a pillanatban van egy egyszeri esélyünk arra, hogy megtehessük ezt” – tette hozzá.

Közleményében Theresa May elmondta, hogy a Munkáspárt azt a fenyegetést fogalmazta meg, hogy a Brexit-megállapodás ellen szavaz, de a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt és a Lordok Háza sem volt hajlandó az együttműködésre.

„Amennyiben nem tartunk azonnal parlamenti választásokat, a politikai játszmáik folytatódnak, és az Európai Unióval való tárgyalások a legbonyolultabb szakaszukba érkeznek a következő választások előtt” – fejtette ki.

Az ellenzéki pártokhoz szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az „ő pillanatuk” annak bebizonyítására, hogy a kormányt nem önmagáért ellenzik, és hogy megmutassák, nem játszmaként tekintenek a politikára.

„Szavazzunk holnap egy választásért – mutassuk be a Brexitre szóló terveinket és a kormányprogramjainkat, majd hagyjuk az embereket dönteni” – tette hozzá.

David Cameron korábbi miniszterelnök „bátor és helyes” döntésnek nevezte a Theresa May által bejelentett lépést.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője közleményében szintén üdvözölte a miniszterelnök tervét és azt állította, hogy az

„lehetőséget ad a brit embereknek arra, hogy egy olyan kormányra szavazhassanak, amely az ő érdekeiket helyezi előtérbe”.

A Munkáspárt, mint mondta, egy hatékony alternatíváját kínálja az ország számára annak a kormánynak, amely „nem volt képes újjáépíteni a gazdaságot, csökkenő életszínvonalat hozott és káros támogatás-megvonást vezetett be” a nemzeti egészségügyi szolgálattal szemben.

Ugyancsak elmondta, hogy az elmúlt néhány hétben a Munkáspárt olyan lépéseket dolgozott ki, amelyek világos és érdemes választást jelenthetnek az ország számára.

Corbyn támogatása mellett igen nagy a valószínűsége annak, hogy a szerdai szavazáson az Alsóházban a May által benyújtott javaslat emgszerzi a háromnegyedes támogatottságot. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen