hirdetés
Külföld

Feltehetőleg „jogtalanul hajtották végre” a szíriai mecset elleni amerikai légicsapást

Az Egyesült Államok egy légicsapása során egy mecsetet ért találat, aminek következtében megközelítőleg negyven ember halt meg. A Human Rights Watch szerint a légicsapás feltehetőleg jogtalan volt.
Légicsapás helyszíne A légicsapás helyszíne (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Az emberi jogi szervezet szerint az amerikai hatóságok a két, március 16-án Aleppó nyugati részén végrehajtott bombázást megelőzően nem tettek megfelelő elővigyázatossági lépéseket a polgári áldozatok elkerülésének érdekében.

A tizenhat oldalas jelentésben azt állapították meg, hogy a tisztviselők nem voltak tisztában azzal, hogy az épület egy mecset volt, ahol éppen az esti imára készültek – pedig megfelelő elemzéssel mindez kideríthető lett volna.

„Az Egyesült Államok látszólag több dolgot is alapjaiban rosszul mérlegelt ennél a támadásnál, és több tucat civil fizette meg ennek az árát. Az amerikai hatóságoknak ki kell deríteniük, hogy mi sült el rosszul, és a leckéjüknek kell nekilátniuk, mielőtt támadást indítanának, hogy megbizonyosodhassanak arról, mindez nem történik meg újból” – mondta a Human Rights Watch egy vezetője Ole Solvang.

Az Egyesült Államok tisztviselői azt állították, hogy az al-Káida találkozóját vették célba egy részlegesen megépített közösségi teremben, ám a HRW nem talált arra utaló bizonyítékot, amely azt a feltételezést támasztaná alá, hogy a fegyveres csoport tagjai találkoztak volna a helyszínen.

Azóta az amerikai hatóságok már bejelentették, hogy vizsgálják, hogy esetlegesen civilek is érintettekké váltak-e a támadásban, és hogy az eltalált épület része volt-e a mecset tulajdonában álló épületegyüttesnek.

A jelentést nem sokkal azt követően mutatták be, hogy Donald Trump egy feltételezett, civilek ellen végrehajtott vegyi támadásra reagálva egy légitámaszpontot vett célba Szíriában. Ezzel a korábbi adminisztráció külpolitikájához képest jelentős változásról tett bizonyságot.

Az amerikai elnök 59 Tomahawk cirkálórakéta kilövésére tett utasítást Homsz település nyugati területén a Sajrát légibázis ellen válaszként arra, hogy a feltételezés szerint Bassár el-Aszad kormánya vegyi támadást követett el a polgári lakosság ellen.

Donald Trump később a Twitteren azt írta:

„Gratulálok a nagyszerű férfiaknak és nőknek a katonaságban azért, hogy az Egyesült Államokat és a világot ilyen jól képviselték a szíriai támadásban”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében

Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében


TORDA,     BALESET,     HELIKOPTER

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozatai

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozataihirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen