hirdetés
Külföld

Múmiákat és több száz szobrot találtak az egyiptomi Luxor közelében

Az egyiptomi hatóságok közlése szerint „fontos felfedezést” tettek Luxor közelében, ahol a régészek több múmiát, tíz színes, fából készült szarkofágot, továbbá ezernél is több temetkezési szobrot (usébtit) találtak egy 3500 éves sírban.
Régészek Nyolc múmiát találtak a sírhelyen (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A 18. dinasztia idejéből származó sírra a híres Királyok völgyének közelében bukkantak rá, és egy Userhat nevű, városi bíróként dolgozó embert temettek el abban az egyiptomi régészeti minisztérium keddi közleménye szerint.

„10 szarkofág van és nyolc múmia. A feltárás továbbra is folyamatban van” – mondta a régészeti ásatás vezetője, Mostafa Waziri az AFP hírügynökségnek.

A helyszínen Waziri kitért arra is, hogy a sírhelyet a 21. dinasztia idejében, vagyis nagyjából 3000 éve felnyitották – ekkor újabb holttesteket temettek ide annak érdekében, hogy megóvják őket az ekkor elterjedt sírrablások elől.

Egyiptomi sír(Forrás: dailymail.co.uk)

„Meglepetést jelentett, hogy milyen sok minden van bent (a sírban). Nagy mennyiségű usébtit találtunk, több mint ezret.” – jegyezte meg Khaled el-Enany régészeti miniszter a sírhely előtt nyilatkozva újságíróknak.

Az usébti figurákat gyakran temették a halottak mellé az ókori egyiptomi sírhelyekben, mivel úgy vélték, azok az elhunytat a túlvilágon szolgálják majd.

A sírban a régészek maszkokat és kesztyűket viselve a szarkofágokat is vizsgálták, amelyeket sűrűn díszítettek vörös, kék, fekete, zöld és sárga színű ábrákkal, illetve a halottak arcát is rájuk faragták. A koporsók jellemzően jó állapotban megőrződtek, néhány azonban az évszázadok során összetört vagy bomlani kezdett. A régészek a vászonba csavart múmiákat is vizsgálták, amelyeket egykor a szarkofágokba helyeztek.

Egyiptomi ásatás(Forrás: dailymail.co.uk)

A sírokban fehér, narancs, zöld és mintás edényeket is találtak. Valójában egy „T-formájú” sírhelyről van szó, amely egy nyitott teremmel kezdődik, majd pedig egy téglalap alapú terembe, egy folyosóra és egy belső terembe vezet.

A sírhely kilenc méter hosszú csarnokában az usébti figurák mellett fából készített maszkokat és egy szarkofág-fedelet is találtak. Az egyiptomi régészeti minisztérium közlése szerint egy másik termet is találtak a sírhelyen, amelyet viszont még nem tártak fel.

A régészeti minisztérium egy szóvivője szerint arra utaló bizonyítékok és nyomok vannak, hogy a jövőben újabb múmiákat fedezhetnek fel.

Egyiptomi ásatás(Forrás: dailymail.co.uk)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek

Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek


KANADA,     ROBBANTÁS,     BOMBA

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen