hirdetés
Külföld

Múmiákat és több száz szobrot találtak az egyiptomi Luxor közelében

Az egyiptomi hatóságok közlése szerint „fontos felfedezést” tettek Luxor közelében, ahol a régészek több múmiát, tíz színes, fából készült szarkofágot, továbbá ezernél is több temetkezési szobrot (usébtit) találtak egy 3500 éves sírban.
Régészek Nyolc múmiát találtak a sírhelyen (Forrás: dailymail.co.uk)
hirdetés

A 18. dinasztia idejéből származó sírra a híres Királyok völgyének közelében bukkantak rá, és egy Userhat nevű, városi bíróként dolgozó embert temettek el abban az egyiptomi régészeti minisztérium keddi közleménye szerint.

„10 szarkofág van és nyolc múmia. A feltárás továbbra is folyamatban van” – mondta a régészeti ásatás vezetője, Mostafa Waziri az AFP hírügynökségnek.

A helyszínen Waziri kitért arra is, hogy a sírhelyet a 21. dinasztia idejében, vagyis nagyjából 3000 éve felnyitották – ekkor újabb holttesteket temettek ide annak érdekében, hogy megóvják őket az ekkor elterjedt sírrablások elől.

Egyiptomi sír(Forrás: dailymail.co.uk)

„Meglepetést jelentett, hogy milyen sok minden van bent (a sírban). Nagy mennyiségű usébtit találtunk, több mint ezret.” – jegyezte meg Khaled el-Enany régészeti miniszter a sírhely előtt nyilatkozva újságíróknak.

Az usébti figurákat gyakran temették a halottak mellé az ókori egyiptomi sírhelyekben, mivel úgy vélték, azok az elhunytat a túlvilágon szolgálják majd.

A sírban a régészek maszkokat és kesztyűket viselve a szarkofágokat is vizsgálták, amelyeket sűrűn díszítettek vörös, kék, fekete, zöld és sárga színű ábrákkal, illetve a halottak arcát is rájuk faragták. A koporsók jellemzően jó állapotban megőrződtek, néhány azonban az évszázadok során összetört vagy bomlani kezdett. A régészek a vászonba csavart múmiákat is vizsgálták, amelyeket egykor a szarkofágokba helyeztek.

Egyiptomi ásatás(Forrás: dailymail.co.uk)

A sírokban fehér, narancs, zöld és mintás edényeket is találtak. Valójában egy „T-formájú” sírhelyről van szó, amely egy nyitott teremmel kezdődik, majd pedig egy téglalap alapú terembe, egy folyosóra és egy belső terembe vezet.

A sírhely kilenc méter hosszú csarnokában az usébti figurák mellett fából készített maszkokat és egy szarkofág-fedelet is találtak. Az egyiptomi régészeti minisztérium közlése szerint egy másik termet is találtak a sírhelyen, amelyet viszont még nem tártak fel.

A régészeti minisztérium egy szóvivője szerint arra utaló bizonyítékok és nyomok vannak, hogy a jövőben újabb múmiákat fedezhetnek fel.

Egyiptomi ásatás(Forrás: dailymail.co.uk)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen