hirdetés
Külföld

Az egyiptomi Szent Katalin-kolostornál támadtak rendőrökre

Legalább egy rendőr meghalt, miután fegyveres férfiak az egyiptomi Szent Katalin-kolostor közelében a biztonsági erők tagjaira támadtak – közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. Egyiptomban a közelmúltban negyvenöt ember vesztette életét, amikor keresztény templomokra támadtak.
Szent Katalin-kolostor A Szent Katalin-kolostornál támadtak rendőrökre (Forrás: secretearth.com)
hirdetés

A keddi támadás elkövetőjeként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet jelentkezett, amely a világ egyik legfontosabb keresztény helyszínének bejáratától nagyjából 800 méterre lévő rendőrségi ellenőrzőponton hajtotta végre a támadást.

Egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek az eset során, amely alig 10 nappal azt megelőzően történt, hogy Ferenc pápa a tervek szerint Egyiptomba látogat.

Egyiptomban a Sínai-félsziget északi területén már évek óra jelent problémát a fegyveres csoportok tevékenysége, amelyek Muhammad Morszi 2013-as megbuktatását követően további teret nyertek maguknak. Ezzel szemben az továbbra is ritkának számít, hogy a félszigetnek a turisták által gyakran látogatott déli területein támadásokat hajtsanak végre a szélsőségesek.

A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy a keddi támadást követően a Sínai-félsziget déli részén magasabb készültség lépett érvénybe az olyan helyszíneknél, amelyeket a turisták előszeretettel látogatnak.

A hatodik században alapított Szent Katalin-kolostor a Sínai-hegy lábánál fekszik, és a világ egyik legősibb keresztény kolostorainak egyike, egyben az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A kolostor a keleti ortodox egyházhoz tartozik.

Egyiptomban az ország lakosságának nagyjából 10 százalékát jelentő keresztény kisebbséget egyre gyakrabban támadja az Iszlám Állam, illetve más csoportok is. Április kilencedikén két robbantást is elkövettek kopt keresztény templomok ellen, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára.

Februárban pedig az ellenük irányuló gyilkosságok miatt több keresztény család és diákok is elmenekültek az Észak-Sínai kormányzóság területéről. Abdul Fatah Al-Sisi elnök korábban arra tett ígéretet, hogy megvédi a vallási kisebbséget.

Eközben Oroszország is arról tervez döntést hozni – várhatóan a közeljövőben –, hogy újraindítsák-e a 2015-ben megszüntetett, Sarm es-Sejk-be tartó repülőjáratokat, amelyek hiánya igen érzékenyen érintette a helyi turizmust.

Az egyiptomi gazdaság számára jelentős turizmust az elmúlt években összességében is negatív hatások érték, elsőként 2011-ben Hoszni Mubárak korábbi elnök megbuktatását követően, majd pedig a 224 embert fedélzetén szállító orosz gép elleni feltételezett támadás miatt is.

Nemrég Izrael is arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne utazzanak a Sínai-félszigetre, mivel ott a terrorista csoportok támadásra készülhetnek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében

Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében


TORDA,     BALESET,     HELIKOPTER

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozatai

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozataihirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen